Най-старите ръкавици в света са открити в гробницата на Тутанкамон.

...
Най-старите ръкавици в света са открити в гробницата на Тутанкамон.
Коментари Харесай

Как се носят ръкавици

Най-старите ръкавици в света са открити в гробницата на Тутанкамон. Още в античен Египет те били знак на власт и благосъстояние. Гърците ги употребявали единствено при осъществяване на физическа работа, а римляните при хранене – за горещите ястия, тогава нямало принадлежности за тази цел.

През средновековието ръкавиците стават значим знак на власт и благосъстояние – за кралете, църквата, благородниците и рицарите. Дамите давали на своя рицар ръкавицата си и той я носел до сърцето си. През 16 век почнали да шият дамските ръкавици от най-различни материи – кожа, атлас, лен, дантела, освен това дълги до лакътя.Едва през 19-ти век в Англия се появила първата машина за шиене на ръкавици. Това разрешило джентълмените да сменят ръкавиците си по шест пъти дневно и зародил изразът „ сменя като ръкавици “. Било безусловно неприемливо мъж или жена от висшето общество да се появява обществено без ръкавици, също се считало за доста невъзпитано ръкавиците да се поставят пред външни лица. Самите ръкавици били толкоз тесни, че за слагането им имало специфичен апарат. Те лягали компактно по ръката и по този начин се появил и изразът „ приляга като ръкавица “.

През 19 и началото на 20-век било съвременно дамите да носят бижута – пръстени и гривни - върху дългите си вечерни ръкавици. В наши дни това се приема за безсъдържателност. В началото на предишния век било доста изискан да се пуши с цигаре и дълги ръкавици. Но войните и икономическите рецесии, уви, поставили завършек на тези дамски луксове.

В наши дни е съвременно безусловно всичко, само че въпреки всичко има някои съществени правила, които остават годни – не се предлага ръкавиците да са в идентичен цвят с връхната дреха, само че в случай че имате повече от един аксесоар – чанта, шал, шапка, чадър – добре е ръкавиците да са в звук с най-малко един от другите детайли на облеклото. Винаги избирайте точния размер – и на дланта и по дължината на пръстите. На масата в никакъв случай не се сяда с ръкавици, колкото и да са публични.

А в действителност една от тайните на носенето на ръкавици в предишното била доста елементарна – дамата постоянно можела да не помни ръкавиците си в дома на джентълмена и да се върне отново. Светът не се е трансформирал чак толкоз доста.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР