Най-старата приготвяна от човека храна е хлябът. Всички народи, без

...
Най-старата приготвяна от човека храна е хлябът. Всички народи, без
Коментари Харесай

Как се прави лаваш - ръководство за начинаещи

Най-старата приготвяна от индивида храна е хлябът. Всички нации, без значение от кулинарните си обичаи, вършат самун. Той е много друг както по типа си, по този начин и по вкусови качества. Арменският самун се назовава лаваш.

Разкопки са потвърдили, че арменците са пекли квасен самун още преди 2500 години. Това не е инцидентно, арменската кухня е една от най-древните на Земята.

Вкусният арменски самун, който през днешния ден е известен по света, може да се закупи и у нас в множеството магазини. Той в действителност е доста ниско калоричен, съдържа единствено 227 калории в една питка.

Лавашът съставлява на процедура тънички и дълги питки, които се навиват, както палачинките, а дължината им може да доближи до половин метър.

Този забавен за нас самун и през днешния ден се пече по този начин, както преди 6 хиляди години - в глинени печки. Те имат форма на цилиндър и са вкопани в земята. Нагряват се бързо и залепеният по стените им пласт от тесто бързо се изпича.

На доста места в Армения имат бит да подготвят лаваш за 3-4 месеца напред. Плоските питки би трябвало да са сухи, подреждат ги на купчини и ги съхраняват на сушина. Половин час преди изразходване ги навлажняват, покриват ги с забрадка и те стават още веднъж меки като преди малко изпечените.

Приготвянето на лаваш вкъщи не е комплицирана работа и е във опциите на всеки новак готвач. Повечето предписания са с квас, само че в случай че ще се употребяват на деня, набухвателите може да се избегнат. Така хлябът ще е напълно диетичен. Ето и рецептата за това елементарно и питателно арменско прелъщение.

Необходими артикули:

2 чаши брашно

2 лъжици олио или зехтин

Щипка сол

Около 180 мл вода

Приготвяне:

В бездънен съд се сипва брашното, солта и мазнината. Прибавя се водата и се замесва приблизително тесто - нито лепкаво, нито прекомерно твърдо. Трябва да бъде безпрепятствено и прелестно на досег.

Разделя се на 8 равни по величина топчета. Покриват се с забрадка и се оставят за половин час.

За изпичането на хляба е добре да се употребява необятен тиган с незалепващо покритие. Той се поставя на сдържан котлон да се загрее леко.

В това време първата питка се разточва на тънка кора, като се набрашнява плотът, с цел да не залепне при точенето. Кората се пече в тигана към половин минута от долната страна и след това се обръща и се пече и от горната страна.

В това време се разточва и втората и по този начин до свършването им. По време на печенето те се надуват, въпреки че тестото не съдържа набухватели. Такива питки са за диетично хранене.

Лавашът може да се употребява за домакински дюнер или да се употребява като самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР