Най-старата панда в света почина на 37 годишна възраст в

...
Най-старата панда в света почина на 37 годишна възраст в
Коментари Харесай

Почина най-старата панда в света

Най-старата панда в света умря на 37 годишна възраст в Китай.

Баси беше най-възрастната гигантска панда, живееща в плен. Тя надживя всички свои връстници в Центъра за проучвания и продан на гигантските панди във Фучжоу, провинция Фуцзян.

Средната дълготрайност на живота на пандите е към 20 години. Представителите на типа, които живеят в плен обаче, могат да доживеят и до по-дълбока напреднала възраст. Възрастта, която бе достигнала тази женска панда се равняват на съвсем 100 човешки години, прецизират гледачите ѝ от центъра.

 Баси е родена в природата, само че когато е едвам на 4 години е прибрана в центъра, откакто е избавена от удавяне в буйните води на една река. Когато постъпила в центъра, учените я нарекли на долината откъдето била избавена. Оттогава Баси живее в плен до гибелта си. През 1987 година е предоставена за 6 месеца на зоопарка в Сан Диего, Съединени американски щати.

В деня на гибелта ѝ, от Центъра за проучване и продан на гигантските панди проведоха специфична погребална гала в нейна чест, която бе предавана непосредствено по държавната телевизия в Китай.

 По време на церемонията чиновник от центъра съобщи: "С огромна тъга оповестяваме, че пандата Баси, която бе дипломат на другарството в Китай и чужбина, умря на 13 септември 2017 година в 8:50 часа на 37-годишна възраст. " Той добави, че Баси е била мечката, въодушевила основаването на талисмана за първите азиатски игри през 1990 година

The legendary giant #panda Basi which is also the prototype for Pan Pan, the #mascot of the #BeijingAsianGames in 1990, dies at 37. pic.twitter.com/uRvPgZGWRH
— ShanghaiEye (@ShanghaiEye) September 14, 2017
Гигантските панди, наричани още бамбукови мечки и пъстри мечки, се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай и се считат за знаци на страната.

В света са останали по-малко от 2000 панди в природата, които са застрашени от фрапантното ограничение на хабитата им през последния половин век.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР