Най-скъпото шосе в България струва 240 млн. лева, а по

...
Най-скъпото шосе в България струва 240 млн. лева, а по
Коментари Харесай

Най-скъпото шосе в България от 21 км струва 240 млн. лв.

Най-скъпото шосе в България коства 240 млн. лв., а по план цената му трябваше да е 82 милиона. С тройното оскъпяване на 21 км път сред Девин и Михалково секторът се снабди с прозвището „ Златният път “. Всъщност по този начин го назова министър председателят Бойко Борисов през 2010 година, когато пътят бе завършен с голямо забавяне.
Инвестицията е на стойност над 11 млн. лева на километър.
Участъкът бе построен поради язовир „ Цанков камък “, който заля остарелия. 10 километра от цялото трасе е изцяло нов път, 10 км е рехабилитиран остарял път към село Лясково, има и един тунел.
Осем години откак е издигнат обаче, той към момента е благосъстоятелност на Националната електрическа компания. Не е трансфериран на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), която е собственик на републиканската пътна мрежа в България.
АПИ още тогава направи редица забележки към вложителя – НЕК ЕАД, след отстраняването на които да го одобри, само че проблемите и до през днешния ден не са решени.
Преди разклона за село Лясково от много години има паднало свлачище, поради което има права с ограничаване. По нея се минава единствено в едната лента. Свлеклите се земни и скални маси са към този момент обрасли, само че никой не го разчиства.
Според строителите от австрийската компания „ Алпине бау “ проблемите при градежа били от неуместно определено трасе и геоложки затруднения по време на работата, които като се изключи че вдигнали цената, удължили и периода на осъществяването му.

Прехвърлянето на „ златния “ път от НЕК ЕАД към АПИ се трансформира в сага, която стартира от стартирането му в употреба през 2010 година и още не е завършила.
Свлачището обаче е рисково и заплашва живота на всички, които минават през пътя Девин – Кричим. То е обозначено, само че е на завой и няма никаква видимост за идващи отсреща коли.
Въпросната 21-километрова права е част от третокласен път и по него минава всевъзможен тип авто превоз – ТИР-ове, рейсове, микробуси, леки коли.
През пролетта на предходната година от НЕК желаеха обновени оценки на парцелите, които попадат в сервитута на трасето. „ Направили сме ги в законовия период, като става въпрос за 200 парцела “, заяви тогава кметът на Девин Красимир Даскалов.
Пак предходната година от АПИ оповестиха, че съгласно подписано съглашение през декември 2014 година сред НЕК ЕАД и Пътната организация зимното поддържане на пътя се реализира от Областното пътно ръководство в Смолян, а електрическата компания прави настоящия ремонт и поддържането. От Пътното в Смолян обаче не плануват обрушване на скатове в сектора, защото той към момента е благосъстоятелност на НЕК.
„ Има искания от страна на Пътната организация към строителството на пътя. Основните забележки са свързани най-много с качеството на откосите настрана от него, вследствие на което доста постоянно по този път се получават сривания и даже се е стигало до краткотрайни затваряния на сектора, с цел да бъдат почистени. На процедура все още НЕК към момента е притежател на пътя като вложител на строителството му “, съобщи регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.
Според него Пътната организация е тази, която би трябвало да поеме пътя, само че в такова положение, което да разрешава естествената му употреба.

Той също акцентира, че АПИ е поела поддръжката на пътя през зимния сезон, която е доста тежка в този район.
Славов се надява при рехабилитацията на другите сектори сред Девин и Кричим, за които има към този момент подписани контракти по Оперативна програма „ Региони в напредък “, да се стигне и до прехвърлянето на този сектор към АПИ.
„ През годините доста се приказва за този обект " Цанков камък " и пътя, който се е наложил като обходен. Доста средства са хвърляни по него. Знаете, че в общественото пространство репутацията му е като „ златен път “ и допускам, че това води до нежеланието да се влагат още и още средства. Но това, което би трябвало да стане, е пътят да бъде трансфериран към АПИ с качество, което да дава отговор на характерностите за един републикански път “, е безапелационен регионалният шеф на Смолян.
По думите му свлачището, което от години не се отстранява, е част от същия проблем.
„ Очевидно е нежеланието на НЕК да влага повече финансови разноски по поддръжката и качественото довеждане докрай на този сектор. За него има и други спънки, свързани със структурата му. Предполага се, и такова е мнението на експерти, че в случай че стартира да се разчиства, ще стане още по-сериозен казусът “, добави Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР