Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в

...
Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в
Коментари Харесай

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите

Най-скъпата фалшификация в света, шафранът, към този момент се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото разбиране, че грижите за него са трудоемки, това напълно не е по този начин, твърди Нермин Исмаил от село Глухар, която към този момент трета година отглежда шафрановия минзухар и даже усилва посевите си, споделя 24rodopi.com.
Причината е високото качество на това нетипично за нашата страна цвете.
Подкрепа, да размени развъждането на трайни насаждения като овошки с шафран, ѝ дава ръководителят на Асоциацията на производителите на шафран в България — Хасан Тахиров. Той от години приказва за това, че тук в планинските региони красивото лилаво цвете може да размени досегашната издръжка на хората тук — тютюна.
В региони като Кърджали се работи интензивно шафранът да стане главно прехранване, още повече, че е много доходоносно.
В поддръжка на това следва пътешестване на български производители, отпред с Хасан Тахиров, до Иран, страната с най-голямо произвеждане на шафран в света. Там родните земеделци ще почерпят опит освен за развъждането, а и за обработването му. Това би донесло още по-големи облаги за родните производители, които занапред се учат да отглеждат скъпото цвете.
Шафрановият минзухар е много скромен за развъждане, само че въпреки всичко изисква подобаващи условия. Най-важното е почвата да е задоволително отцедлива, тъй че да не загине луковицата от прекалено много влага. Ниските температури не са от толкоз огромно значение и тънките листа на цветето не престават да порастват и през зимата и изсъхват чак през пролетта. Тогава растенията изпадат неподвижен докъм октомври-ноември, когато листата избуяват отначало и се появяват първите цветове.
Шафран се отглежда на много обширна територия и в доста страни – от Португалия до Кашмир в Индия, а най-северните насаждения за рандеман на подправката са в Швейцария и Австрия. В Африка един от най-сериозните производители на шафран е Мароко, където се отглеждат доста растения. Шафранът е пренесен даже в Австралия и в Северна Америка. Най-прочут обаче, си остава шафранът, който идва от Испания и Ла Манча.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР