Най-съвременната учебна лаборатория по роботика и автоматика в страната бе

...
Най-съвременната учебна лаборатория по роботика и автоматика в страната бе
Коментари Харесай

Ново поколение роботи в ТУ, машините прогледнаха

Най-съвременната образователна лаборатория по роботика и автоматика в страната бе открита във филиала на Техническия университет в Пловдив вследствие на напъните на вуза, инженеринговата компания „ Ехнатон България “ и „ Мицубиши електрик “. Тя изпреварва с една крачка бизнеса, тъй като разполага с последно потомство техника, каквато нямат даже водещи наши компании. От началото на декември в нея ще се приготвят освен студенти, само че и към този момент работещи инженери ще покачват квалификацията си. Обучението ще е в направление програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, сервосистеми, индустриални връзки и други. Базата дава опция да се вършат разработки и да се оферират механически решения, които да бъдат приложени в разнообразни компании.

За първи път роботите в Техническия университет ще получат и компютърното зрение. С „ проглеждането “ си те стават по-интелигентни и могат да работят в по-сложна среда. Затова са оборудвани с повече датчици, в това число с техническо зрение посредством видеокамери. Така ще извършват по-сложни задания, при които отговорът не е единствено един и те би трябвало да избират сред няколко решения въз основата на събитията към тях.

Новата облага на висшето учебно заведение е втората профилирана лаборатория по роботика. Тя е оборудвана с два робота „ Мицубиши “ от клас „ универсални индустриални манипулатори “. Машините са използвани в разнообразни браншове на промишлеността. Освен тях в лабораторията има 4 образователни стенда с промишлени контролери, инвертори, задвижвания, човеко-машинен интерфейс, информационни модули, система за техническо зрение на компания „ Когнекс “. В лабораторията има 12 бързи компютъра и лицензиран програмен продукт за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото съоръжение.

„ Инвестициите в модернизиране на лабораторната база на университета са едни от най-ефективните, водещи до повишение качеството на подготовка на инженерните фрагменти. Те са единствено част от съдействието сред бизнеса и нашия университет “, сподели шефът на филиала проф. доктор Въльо Николов.

„ Всяка от лабораториите има своята специфичност и ще дава на студентите знания в разнообразни насоки. Предоставената ни техника е от международен водач в този клас роботи и множеството от моделите още ги няма в българските компании. По този метод нашите студенти ще изпреварват със знанията си навлизането на софтуерни нововъведения в българската промишленост. С новата лаборатория учените от университета ще могат да реализират планове и да предлага индустриални решения по поръчка на индустриални предприятия в България ”, разяснява доцент доктор Никола Шакев, зам. -директор на ТУ под тепетата.

Дарителите от „ Ехнатон България “ и „ Мицубиши електрик “ поемат ангажимент в дълготраен проект да поддържат роботите и автоматите, да ги надграждат и осъвременяват както самите машина, по този начин и софтуера, който ги ръководи. В новата лаборатория студентите ще бъдат обучавани по образователната стратегия на ТУ посредством лекции и профилирани семинари. Лектори ще бъдат и най-хубавите експерти от инженеринговата компания „ Ехнатон България “. Те ще показват гледната точка на промишлеността в образованието. Дарителите ще оказват помощ на бъдещите инженери и при разработка на дипломни работи в областта на роботиката. За първи път в практиката на вуза новата лаборатория ще стане образователен център за работещи инженери, в който ще се покачва квалификацията им. Първата група е от компания " Костал ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР