Най-рисковите категории отпадъци ще преминават през по-малък брой КПП-та. Това

...
Най-рисковите категории отпадъци ще преминават през по-малък брой КПП-та. Това
Коментари Харесай

Емил Димитров предприе мерки срещу отпадъците и източването на язовирите

Най-рисковите категории боклуци ще минават през по-малък брой КПП-та. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред публицисти. Той разясни, че е предложил пакет от ограничения, които народните представители би трябвало да обсъдят в работна група и да преценяват дали да бъдат импортирани за гласоподаване в Народното събрание.

Мерките са въз основа на настоящото законодателство. Те са свързани с ограничение на пунктовете, през които се внасят боклуци. Екоминистърът предлага да се ускори контролът на митниците и на Регионалните инспекции по околната среда. Информацията би трябвало да идва автоматизирано в София, а екоминистерството да я дава на Министерство на вътрешните работи и на районните структури, където ще дойдат тези боклуци. "Надяваме се с тази форма на надзор да може и Министерство на вътрешните работи навреме да е известено къде какво ще влезе и митницата, и ние “, сподели Димитров.

По думите му не може сега да се сътвори нова митническа работа от екоинспектори. "От друга страна настоящите митнически служби не постоянно се усещат способени, поглеждайки отпадъка да кажат той е подобен ", уточни отрасловият министър.

Той изясни, че най-рисковите категории ще минават през тъкмо избрани пунктове - "Калотина ", "Гюешево ", "Кулата ", "Капитан Петко челник ", двете морски пристанища, "Дунав мост ", жп линията на Кардам и две фериботни връзки.

Димитров заяви, че е алармирал за град, който е закачен към тръбопровод на "Напоителни системи " и без да се пречиства се зарежда с вода.

"Ние имаме един град, в който това, което е позволено с естествения тръбопровод, с пречиствателната станция, не се употребява. Вместо това целият град е закачен към тръбопровод на "Напоителни системи ". И без да се пречиства, се зарежда. Аз не мога да спра водата, тъй като хората ще останат без вода. Ако на следващия ден има някакви болести, няма ли да кажат: "А, за какво вие си мълчите? ". Така че аз съм алармирал ", увери министърът.

На въпрос в кои градове са проблемите, министърът съобщи, че първо би трябвало да заяви на премиера.

"Към момента в язовирите имаме вода, само че в някои незадоволително. Искаме да спрем залповото източване на язовирите, тъй като имаме и недобросъвестни ВиК-та “, регистрира Димитров.

Той изясни, че екоминистерството няма виновност, че "някой е решил да затъне в задължения, а различен в прилежащия окръг всичко му е наред ". "Някой е решил да си отреже помпите или не си е плащал с години сметките и тъй като няма пари за ток, видиш ли, ние би трябвало да даваме вода, до момента в който не източим язовира. Трябва да контролираме оттока, би трябвало да пестим, водата е скъп запас “, безапелационен е министърът на околната среда.

Той се обърна към всички ръководители на ВиК бранша. "Имате си лични мощности, ползвайте си ги. Не източвайте залпово язовирите, тъй като просто ще се разбере и започваме да го следим всекидневно. Не веднъж в месеца ", предизвести Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР