Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за

...
Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за
Коментари Харесай

Eldrive ще изгради станции за електромобили в 16 бензиностанции на Shell

Най-разпространените марки на електрически автомобили ще се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути

© Shell/Eldrive Още по тематиката
Услугата за споделено пътешестване Spark към този момент е в София

Чрез мобилно приложение се наемат електрически автомобили за напредване в града
30 окт 2017
" Елдрайв " ще построи 500 зарядни станции в района до края на 2017 година

Компанията ще употребява платформата на финландската Fortum за ръководство на мрежата
19 дек 2016 Към момента зарядните станции в мрежата на Eldrive са 24 в страната с общо 34 точки за зареждане.
" еМобилити интернешънъл ", която работи под марката Eldrive в Югоизточна Европа, ще построи мрежа от зарядни станции, която ще разреши на водачите на електрически коли да се придвижват на всички места в страната. До края на март следващата година компанията ще инсталира общо 16 станции за бързо зареждане на обекти на Shell, като по този метод ще стане единственият оператор на такава инфраструктура с национално покритие. Shell от своя страна пък ще бъде първата верига бензиностанции в България, която подхваща подобен огромен план за зареждане на електрически коли с бързозарядни станции, оповестиха от двете компании, откакто подписаха съглашение. Към момента Edrive има към този момент построени над 30 станции в цялата страна в разнообразни обекти.

Отделно от тях има и други зарядни - няколко в огромни вериги магазини, най-вече в София и Варна ( " Кауфланд " и " Лидл " ) и други търговски обекти, като по калкулации на " Капитал " общият им брой е 70. Като цяло обаче мрежата не е хомогенна - разнообразни участници на пазара конфигурират свои станции, като някои са платени, други не, трети са с елементарен контакт и така нататък Все още броят на бързозарядните (DC) за сметка на общоприетите (AC) е невисок.

Две към този момент работят

Станциите за бързо зареждане на Eldrive ще бъдат ситуирани освен на автомагистрали, само че и на съществени междуградски пътища, споделиха от компанията. Първите две такива уреди към този момент са конфигурирани в Shell - Велико Търново, и Shell - Любимец, и работят от началото на ноември. Останалите точки за зареждане се чака да бъдат пуснати в употреба до края на първото тримесечие на 2018 година Инсталираните станции са с мощ 50 kWt DC, което прави допустимо батериите на най-разпространените марки електрически автомобили да се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути. Инвестицията е напълно на Eldrive, само че от компанията не прецизираха каква е сумата. Към момента зарядните станции в мрежата на Eldrive са 24 в страната с общо 34 точки за зареждане.

" Стратегическото партньорство с Shell e значима стъпка в нашето развиване, тъй като на процедура трансформира мрежата на Eldrive в един приключен артикул с национално покритие. С него електромобилността става действителна опция на стандартния автотранспорт, която в същото време е по-евтина и не замърсява околната среда ", разяснява Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Eldrive.

Още едно гориво

За Shell партньорството с Eldrive ще значи разширение на продуктите и услугите за клиенти в синхрон с наклонността за все по-масово нахлуване на електрическите коли. България ще бъде една от първите страни, в които интернационалната компания вкарва бързозарядни станции за електрически автомобили в обектите си. " Това би означавало повече улеснение за нашите клиенти да зареждат колите си в придвижване и ще ни разреши да разтеглим гамата от горива, които предлагаме ", сподели Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на " Shell България ".

В средата на октомври Shell подписа съглашение за закупуване на един от най-големите европейски снабдители на зареждане на електрически коли NewMotion. От компанията оповестиха също, че пускат ново устройство за бързо зареждане на електрически коли - Shell Recharge, във Англия.

Партньорите

" еМобилити " работи от средата на предходната година, като има две съществени сфери на активност - създаване и ръководство на инфраструктура от зарядни станции и отдаване на електрически автомобили чартърен. За последните 10 месеца компанията е удвоила броя на зарядните си точки до 34, а дружно с новите на бензиностанциите Shell броят им ще доближи 50 до края на март. От компанията възнамеряват да изградят към 500 точки за зареждане в района с фокус върху бързозарядни местоположения.

Предоставените електрически автомобили на действен лизинг в страната към този момент са над 70 броя. В тях влизат колите, които се дават посредством услугата за споделено пътешестване Spark, която " еМобилити " пусна в София неотдавна в партньорство с литовска компания. Акционери в " еМобилити " са фондът за рисков капитал Neveq II, " Алфа финанс холдинг " (в който 50% са благосъстоятелност на съиздателя на " Капитал " Иво Прокопиев " ) и три физически лица.

Shell работи в България от 26 години, като все още има към 100 обекта за търговия с петролни артикули. Отделно от това преди две години интернационалната компания получи позволение за търсене и изследване на петрол и природен газ в блок " Хан Кубрат " (преди " Силистар " ) в Черно море.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР