Най-ранната творба на Леонардо да Винчи беше представена пред журналисти

...
Най-ранната творба на Леонардо да Винчи беше представена пред журналисти
Коментари Харесай

В Рим беше представена най-ранната творба на Леонардо да Винчи

Най-ранната творба на Леонардо да Винчи беше показана пред публицисти в Рим. Върху керамична плочка 19-годишният тогава Леонардо е нарисувал облика на архангел Гавраил. Според откривателя на творчеството на ренесансовия талант Ернесто Солари, който е изучавал плочката три години, на нея Леонардо е изобразил самия себе си отстрани.
Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело. След подробно проучване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са съумели да разгадаят шифрован надпис с буквите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му - 1452 година, цифрата 72, което е отпратка към архангел Гавраил и годината на основаване на творбата - 1471 година " Леонардо цялостен живот се е увличал по ребусите. " Знаем за зрелия му интервал, само че съвсем нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това по какъв начин е почнал ", сподели Солари. Той описа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки.
Тезата на Солари се поддържа от обстоятелството, че изображението на архангела е направено благодарение на специфична машина, измислена от Леонардо, чиито чертежи се пазят в Уиндзор. Копие на машината, чието предопределение дълго време е било мъчно за разгадаване, дружно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим. Солари се затрудни да назове цената на творбата, която към момента е в частни ръце. " Това е първата рисунка на Леонардо, Тя е скъпа ", съобщи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР