Най-ранната дата за приемане на еврото в България е 1

...
Най-ранната дата за приемане на еврото в България е 1
Коментари Харесай

Владислав Горанов: България ще приеме еврото най-рано през 2022 г.

Най-ранната дата за приемане на еврото в България е 1 януари 2022 година, сподели министърът на финансите Владислав Горанов.

Той взе участие през днешния ден в полемика на тематика " България по пътя на еврото " дружно с евродепутата Ева Майдел и Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ по въпросите на еврото и обществения разговор, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

Ако минем сполучливо стрес тестванията и прегледа на активите на банките, ще можем да аплайваме за Чакалнята на Еврозоната от началото на юли тази година. Престоят в ERМ2 е приблизително две години, а по-късно нормално е нужна една година за подготвителна работа за въвеждането на валутата. Тaзи подготвителна работа обаче може да се прави в по-ранен интервал и по този начин да приемем еврото от началото на 2022 година, посочи Владислав Горанов.

Той означи още, че еврото се утвърди сполучливо като втората най-ползвана валута в света и в този момент се разисква увеличение на неговата роля. " Въпреки големия потрес по време на финансовата рецесия, еврото се трансформира в механизъм, който подсигурява благосъстоянието на европейските жители. То е гаранция за невъзвратимостта на евроинтеграцията и е част от мирния развой в границите на Европа ", уточни още финансовият министър.

Горанов е безапелационен, че не е чул други терзания от въвеждането на еврото, с изключение на спекулациите по отношение на конвергенцията на цените. " Опитът на другите страни от приемането на еврото демонстрира, че сходен тип шокове се управляеми. Ценовите промени не са свързани със промяна на валутата, а от покачването на приходите на хората, както стана в прибалтийските републики ", сподели той и добави, че е нормално, когато заплата на този, който създава самун пораства, и цена на хляба да се подвига.

Евродепутатът Ева Майдел уточни, че е позитивно, че имаме проект към Еврозоната и ясни обещания от министрите на приемането на България за този развой. " Първата стъпка е реализирана - имаме пътна карта за приемането на валутата ", отбеляза тя. " Преди година девет от 10 души в България не бяха осведомени от изгодите от Еврозоната ", добави Майдел.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис посочи, че България и в този момент има закрепен валутен курс, само че не се употребява от поддръжката на ЕЦБ и преимуществата на по-ниските лихви и финансови разноски, присъщи за еврото. " България отговоря на всички критерии за ЕРМ2 с изключение на на валутните критерии ", сподели той.

Според Домбровскис България ще се включи в Европейския банков съюз и по тази причина са нужни избрани условия, включващи и ограничения, против изпирането на пари. " Има напредък, който е съгласуван, и ние можем да сме сигурни, че за вашата стана ще има позитивен резултат в средата на тази година ", акцентира той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР