Най-после приключи разследването срещу Васил Божков за поръчителство на серия

...
Най-после приключи разследването срещу Васил Божков за поръчителство на серия
Коментари Харесай

Васил Божков броил 2 млн. лв. за убийствата на Манол Велев, хазартен бос и Алексей Петров?

Най-после завърши следствието против Васил Божков за обезпечение на серия убийства над съперници в бизнеса и представители на родния ъндърграунд хайлайф, което започва напролет на 2020 г.  Софийска градска прокуратура ще внесе в съда обвинителен акт против хазартния необут с искане за присъда от 20 години отнемане от независимост. Това излиза наяве от известие на държавното обвиняване, в което се показва, че водещият следовател на отдел „ Следствен “ на СГП е завършил следствието против Черепа на 29 март.

 

“Васил Божков е упрекнат за началник на проведена незаконна група, основана за осъществяването на убийства, обезчестяване и насила, също по този начин за опити за ликвидиране на две лица, за подбудителство към умъртвяване и за държане на опиати.

 

„ Васил Божков ще бъде съден за това, че е поръчал убийствата на Манол Велев през 2007 година, на хазартния предприемач от Благоевград Йордан Динов през 2012 година, на Алексей Петров през 2015 година и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария. Според следствието Васил Божков е поръчал и платил 500 000 евро на украинеца Роман Логвиненко, който провежда несполучливия атентат с гранатомети против Алексей Петров на 29 октомври 2015 година Тогава против тогавашния командос бяха изстреляни два снаряда, само че бронираният „ Мерцедес избави Трактора от сигурна гибел.

 

Месеци по-късно за несполучливото нападение бе задържан Роман Логвиненко, само че наемните убийци от Украйна Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков съумяха да избягат от България и до ден сегашен са в неопределеност. Миналата пролет пък наказаният и въдворен в Софийския затвор с 10-годишна присъда Логвиненко беше предварително освободен и единствено няколко седмици откакто напусна тихомълком България, наемен палач ликвидира Алексей Петров по време на негова планинска разходка на Витоша.

 

Според проверяващите екипът от наемни убийци от Украйна влезнал в България с посредничеството на Славчо Марков. 73-годишният през днешния ден юрист е апетитен и като индивида, който е обезпечил гранатомети на украинските наемници. РПГ-тата са били откраднати още през 1998 година от военно отделение.

 

В свое изявление пред Генка Шикерова преди няколко месеца Божков дефинира изказванията на прокуратурата като „ цялостна нелепост и съобщи, че даже се е чул по телефона с Алексей Петров, който му споделил, че въобще не има вяра да е забъркан. „ Аз добре знам кой е поръчителят, скърбя, че те замесват и в това ", споделил му Трактора.

 

Според проверяващите Васил Божков е поръчал изтезанието на дългогодишния си сътрудник в хазартния бизнес Манол Велев през 2007 година откакто двамата се скарали за собствеността на бинго зали и казина. Твърди се, че Черепа е притискал Манол Велев да му трансферира 50% от собствеността на игрални домове от веригата „ Сезам “ и след отхвърли на мъжа на Весела Лечева да го стори последвала мократа поръчка. Нея Васил Божков упълномощил на охранителя си Веселин Балтов, който след това бил богато заплатен с 500 000 лв.. Впоследствие, откакто извършва мафиотската задача, Балтов е назначен за шеф на защитата на Черепа.

 

Манол Велев беше прострелян в главата на 11 юли 2007 година на излизане от офиса си на ул. „ Мизия “ №З. Бизнесменът беше в кома цели 16 години, преди предходната пролет да издъхне. Весела Лечева незабавно след стрелбата против мъжа си дава показания, че атентатът е поръчан от Васил Божков. Минути по-късно Черепа научава от своя къртица в Министерство на вътрешните работи за изказванията на шампионката по пукотевица и й звъни на мобилния телефон, с цел да й каже, че има потребност от психиатрична помощ, защото „ доста се е объркала “.

 

Началникът на защитата на Васил Божков – Веселин Балтов, е уредник на убийството на благоевградчанина Йордан Динов, който беше разстрелян с 6 патрона измежду бял ден на 4 април 2012 в идеалния център на София, досами постройката на Агенция „ Митници ”.

40-годишният мъж беше представител за България на записаната в Австрия букмейкърска къща „ Скай спорт 365 ”. Месеци преди да бъде разстрелян, Динов стартира да открива из цяла България „ центрове за обслужване на клиенти ”, в които на процедура се одобряваха залози за футболни мачове. В този интервал в страната имаше няколко акции против незаконни залози на мачове, извършени от Министерство на вътрешните работи, защото тогава законът преследваше дори интернет уеб сайтове за залагания, регистрирани в страни от и отвън Европейския съюз. На процедура букмейкърските пунктове на Йордан Динов се явяваха единствената конкуренция на „ Еврофутбол ”.

 

Благоевградчанинът символно наемаше пространства в непосредствена непосредственост до пунктовете на „ Еврофутбол и даваше по-високи коефициенти за мачове от хазартната компания на Васил Божков. Преди да се стигне до убийството му, Йордан Динов неколкократно бе привикван в полицията, която го разследваше за „ черно тото ”. Случайно или не, само че когато той бе убит с половин дузина патрони, криминалистите се концентрираха върху обстоятелството, че в джоба на покойника е имало 40 000 лв..

 

Месец след убийството на Динов – на 6 юни 2012 година, бяха задържани двама мъже, посочени като физическите му екзекутори. Странно, само че тогава акцията беше извършена от Специализирания отряд за битка с тероризма, а не от ГДБОП или Министерство на вътрешните работи. Арестуваните – 37-годишният Николай Станков – Дългия и 42-годишният Кирил Кирилов – Кики, бяха изправени пред съда и тогава се разбра, че те са били свързани със силова конструкция на Златомир Иванов – Златко Баретата. Според повдигнатото обвиняване Николай Станков е прострелял на улицата

Йордан Динов превдварително решен с прошарена перука, след което е  избягал с автомобил „ Субару ", каран от съучастника му.Кики. Дни по-късно убийците предали колата в пункт за заличаване на остарели коли. Двамата наемници прекараха близо 2 години в ареста, преди да бъдат тихомълком освободени напролет на 2014 година, без да им бъде наложена каквато ида е мярка за неотклонение.

Причината да бъдат пуснати на независимост е, тъй като по закон не могат да бъдат държани повече от година в ареста, без да бъде импортиран обвинителен акт в съда.

 

Според новите доказателства за тази екзекуция убийците са получили 500 000 лв. от началника на защитата на Васил Божков – Веселин Балтов. Кирил Кирилов – Кики обаче не е измежду обвинените с Черепа за убийството на Йордан Динов, което породи слуха, че той е приел ролята на предпазен очевидец против милиардера от Велинград.

 

Васил Божков ще бъде съден и за обезпечение на убийството на живеещата в Швейцария българка Бойка Василева, което не се е състояло. Дамата не е обществено известна и към този момент не е известно с какво си е навлякла омразата на хазартния необут.

 

Васил Божков ще бъде съден и за опит да изнасили някогашната шефка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова в личния й кабинет. Неуспешният опит на Черепа да насили полово красивата русокоска, която към днешна дата е заместник-шеф на Комисията по финансов контрол (КФН), се е състоял в първите дни на януари 2020 година Според изказванията на Филипова, които ще бъдат засекретени в правосъдния развой поради запазването на персоналното й достолепие, Васил Божков опитал да остави плик, цялостен с пари на бюрото й, които представлявали месечна такса „ успокоение “ по думите му. Филипова не проверила наличието на плика, само че Черепа самичък й споделил, че е донесъл 300 000 лв. – по 10 бона рушвет дневно, с цел да не пречи Комисията по хазарта на активността на лотарийния и хазартен бизнес на Божков и с цел да не бъдат издавани лицензи на негови съперници.

 

След като Мария Филипова възмутено настояла Васил Божков да напусне кабинета й незабавно, откакто си прибере рушвета, Черепа безочливо й отвърнал, че може да проработи по различен метод банкнотите. След което си разкопчал панталона, извадил си пениса и силово придърпал красивата шефка на ДКК в обятията си.

 

Той почнал да целува и опипва Мария Филипова като даже пробвал да скъса копчетата на ризата й и да я повали върху бюрото й, където да я обладае. Уплашената шефка на комисията по хазарта някак си съумяла да се изтръгне от обятията му и да избяга от личния си кабинет. Минута по-късно Черепа също напуснал кабинета, прибирайки преди този момент недокоснатия от Мария Филипова плик с подкуп от 300 000 лв..

 

Шефката на Държавната комисия по хазарта незабавно уведомила прокуратурата за несполучливия опит за обезчестяване на Васил Божков и на процедура точно нейният сигнал ускорил акцията на държавното обвиняване против Черепа. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на хазартния могул на 30 януари 2020 г, само че няколко дни по-рано Божков офейкал от страната, предизвестен, че се готви задържането му.

 

Васил Божков се укриваше повече от 3 години в Дубай, преди да се прибере у нас на 20 август м.г. и да бъде арестуван за малко в ареста, след което беше въдворен под домакински арест. Срещу Васил Божков се водят още две досъдебни производства, които не са завършили. Едното от тях е за неплащането на над 300 млн. лева налози и такси от лотарийни и хазартни игри, а другото е за антиките. Неотдавна развенчаният хазартен необут разгласи, че влиза в политиката с нова партия – „ Център ”, която ще взе участие и на предварителните парламентарни избори след няколко месеца.

Източник: Уикенд, crimesbg.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР