Най-популярният руски военен марш Прощаването на славянката“ е написан и

...
Най-популярният руски военен марш Прощаването на славянката“ е написан и
Коментари Харесай

Най-популярният руски военен марш е посветен на българските жени

 Най-популярният съветски боен марш " Прощаването на славянката “ е написан и отдаден на българските дами. Макар и написан от руснак, той е отдаден на Балканската война, когато хиляди българки изпращат своите синове и мъже на фронта със заръката да се върнат като спечелили. Това описа за Plovdiv24.bg военният историк доцент доктор Петър Ненков.

За страдание, през днешния ден съвсем никой у нас, а и в Русия не знае, че този прелестен боен марш е отдаден на българките, описа Петър Ненков.

На 5 октомври 1912 година стартира Балканската война сред Османската империя и Балканския съюз, в който влизат България, Сърбия, Гърция, Черна гора. 

Десетки хиляди бойци в никакъв случай не се завръщат и оставят костите си по бойните полета за освобождението на своите поробени братя и сестри в Македония и Одринска Тракия по време на тази война.

В тази война българската войска активизира над 600 000 мъже, които се бият на разнообразни фронтове и жънат победи над Турция.

Тя провокира бурни реакции в целия свят и изключително в Русия, където се записват стотици доброволци.

Много съветски офицери, бойци и медицински сестри от Москва, Санкт-Петербург, Киев, Харков, Тамбов и други градове се записват, като доброволци в Българската войска и в армиите на останалите страни от Балканския съюз. Те се насочат с влакове по Варшавската железопътна линия в помощ на балканските нации.

Щабният глашатай на 7-ми Тамбовски кавалерийски полк, 28-годишният Василий Агапкин, под въздействие на еуфорията обхванала Русия поради успехите на братята-българи над турците, възпява техния героизъм във боен марш. Той го посвещава на жените-славянки, изпращащи своите мъже, братя и синове на фронта.

За първи път маршът е изпълнен в град Тамбов по време на боеви обзор на 7-ми запасен кавалерийски полк през 1912 година Той е публикуван със заглавието " Прощаването на славянката " и бързо придобива голяма известност в Русия, поради своята благозвучност и напевност. "

По-късно се извършва от съветските военни оркестри в Първата международна война 1914-1918 година.

По време на Гражданската война в Русия 1918-1922 година маршът става обичан, както на алените, по този начин и на белите. В армията адмирал Колчак даже го преименува на " Сибирски марш. "

Във Великата Отечествена война на руските нации, на 7 ноември 1941 година своден оркестър, дирижиран от Василий Агапкин, извършва марша на историческия боен церемониал на Червения площад в Москва, след който войските, взели участие в парада, отпътуват напряко за фронта, който минава на 20 километра от крайните квартали на руската столица.

С марша стартират годишните паради на съветската войска, в чест на историческата победа на Съветския съюз над нацистка Германия.

Днес този марш се смята за музикален шедьовър и нещо като музикалната визитна картичка на Русия.

На въпроса на какво се дължи международната популярност на този боен марш, един капелмайстор дава отговор, че в него има някаква магнетичност, като в усмивката на Мона Лиза.

Авторът на марша Василий Агапкин умира през 1964 година. На надгробния му монумент са изсечени нотите от първите тактове на " Прощаване на славянката ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР