Най-популярната технология на 2023 г. изживя натоварени последни седмици от

...
Най-популярната технология на 2023 г. изживя натоварени последни седмици от
Коментари Харесай

Добре дошли в ерата на AI национализма

Най-популярната технология на 2023 година изживя натоварени последни седмици от годината. На 28 ноември Абу Даби сътвори нова, подкрепяна от страната компания за изкуствен интелект - AI71, която ще комерсиализира водещия им " огромен езиков модел " (LLM) Falcon. На 11 декември Mistral, френска компания на 7 месеца, която основава модели, разгласи величествен кръг на финансиране в размер на 400 млн. $, който съгласно вътрешни източници ще оцени компанията на над 2 милиарда $. Четири дни по-късно Krutrim, нов индийски стартъп, показа първия индийски многоезичен LLM, едвам седмица откакто Sarvam, стартъп на 5 месеца, набра 41 млн. $ за основаване на сходни езикови модели на индийски.

Откакто американската компания OpenAI пусна ChatGPT, своя наподобяващ човек събеседник, през ноември 2022 година, съвсем всеки месец се чуват сходни вести. На този декор последните три известия може да не наподобяват необикновени. Вгледайте се по-внимателно обаче и ще видите, че те подсказват нещо по-значимо. Трите компании се борят по собствен метод да станат национални първенци в изкуствения разсъдък. " Искаме AI71 да се конкурира в международен мащаб с компании като OpenAI ", споделя Файсал ал Банай от Advanced Technology Research Council на Абу Даби, държавната организация, стояща зад емиратския стартъп. " Браво на Mistral, това е френският талант ", възкликна наскоро президентът на Франция Еманюел Макрон. ChatGPT и други англоезични LLM " не могат да уловят нашите просвета, език и етнос ", разгласи Бхавиш Агарвал, създател на Krutrim. Sarvam стартира с индийските езици, защото по думите на съоснователя ѝ Вивек Рагаван " ние построяваме индийска компания ". AI в центъра на конкуренцията Изкуственият разсъдък към този момент се намира в центъра на засилващото се софтуерно състезание сред Съединени американски щати и Китай. През последната година те са заделили по 40 - 50 милиарда $ за AI вложения. Другите страни не желаят да изостанат - или да се окажат подвластни от задгранична технология от решаващо значение, върху която имат дребен надзор. През последната година още шест изключително амбициозни в областта на AI държавни управления към света - Англия, Франция, Германия, Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) - дадоха обещание да финансират AI с обща сума от към 40 милиарда $. По-голямата част от тях ще отиде за покупката на графични процесори (GPU - типът чипове, който прави AI интелигентен) и заводи за производството на сходни чипове, както и в по-малка степен към поддръжката на AI компании. Характерът и степента на държавно присъединяване варират при другите кандидати за AI суперсила. Все още е рано, само че контурите на новите индустриални комплекси за изкуствен интелект се обрисуват.

Да стартираме с Америка, чиито софтуерни компании провокират AI злоба при всички останали. Жизненият ѝ частен бранш прави значими нововъведения без директната поддръжка на Чичо Сам. Вместо това федералното държавно управление ще вложи към 50 милиарда $ за пет години, с цел да усили потенциала за произвеждане на чипове в страната. Идеята е да се понижи американската взаимозависимост от тайванските производители на полупроводници като TSMC, най-голямата и усъвършенствана сходна компания в света. Експерти по сигурността във Вашингтон се тормозят, че доставките от Тайван могат да бъдат застрашени, в случай че Китай реши да нахлуе на острова, който счита за част от своята територия.
Реклама
Друг метод, по който Америка има намерение да остане отпред, е, като попречи на противниците си. Администрацията на президента Джо Байдън вкара жесток надзор на износа, който забрани продажбата на съвременни технологии за AI, в това число чипове и съоръжение за тяхното произвеждане, на съперници като Китай и Русия. Тя също по този начин е забранила на американци да споделят своя опит в региона на изкуствения разсъдък с тези страни.

В момента тя притиска геополитическите сътрудници да се съобразят с нея. През октомври американското държавно управление стартира да изисква от компании от трети страни, в това число Саудитска Арабия и ОАЕ, да си подсигурят лиценз, с цел да могат да купуват AI чипове от Nvidia, американска компания, продаваща по-голямата част от тях. Правилата имат " хипотеза за утвърждение ". Това значи, че държавното управление " евентуално ще позволи " продажбата на сходни компании, споделя Грегъри Алън, който е работил по AI политиката в Министерството на защитата - стига те да нямат тесни връзки с Китай. На 6 декември Пенг Сяо, който управлява подкрепяния от страната AI стартъп в Абу Даби G42, разгласи, че компанията ще прекъсне връзките си с китайски снабдители на хардуер като Huawei, китайска компания за електроника. " Не можем да работим и с двете страни ", сподели той пред Financial Times. Отговорът на Китай Китайската AI тактика значително е отговор на американското софтуерно ограничаване. По данни на изследователската компания FW Insights сред 2021 и 2022 година китайската страна е похарчила близо 300 милиарда $, с цел да сътвори веригата за доставки на чипове (за AI и други полупроводници) вкъщи, където ще е предпазена от западните наказания. Много от тези пари евентуално са пропилени. Но съвсем е несъмнено, че те са помогнали на Huawei и SMIC, най-големия китайски производител на чипове, да проектират и произведат изненадващо сложен графичен процесор предходната година.

Централните и локалните управляващи също по този начин насочват капитал към AI компании посредством подкрепяни от страната " фондове за насочване ", от които близо 2000 в цялата страна влагат във всевъзможни технологии, считани за стратегически значими. Комунистическата партия също по този начин насочва и частни средства към софтуерните си цели. Често реализира това, като стяга контрола върху дефинира браншове - последно през декември върху видеоигрите - като в същото време прави съществени подмятания по отношение на това кои промишлености би трябвало да бъдат следени от вложителите на тяхно място. Правителството също по този начин предизвиква обмена на данни, при който бизнесите могат да търгуват с търговски данни за всичко - от продажби до произвеждане, позволявайки на дребните компании с AI упоритости да се конкурират там, където преди този момент са могли да се конкурират единствено огромните и богати на данни компании. В момента в Китай има 50 сходни тържища. Подходът на Залива Елементи на този управителен от страната метод към този момент се имитират и в други елементи на света, най-много в петролните страни на Персийския залив. Тъй като са автокрации, Саудитска Арабия и ОАЕ могат да работят по-бързо от демократичните държавни управления, които би трябвало да се преценяват с опасенията на гласоподавателите по отношение на въздействието на AI върху неща като поверителността и работните места. Тъй като са богати, те могат да купят както нужните графични процесори (за които двете страни до момента са похарчили общо към 500 млн. долара), по този начин и електрическата енергия, нужна за работата на гладните за сила чипове.

Те също по този начин могат да влагат средства и в развиването на човешкия капитал. Техните добре субсидирани университети се изкачват бързо в международните ранглисти. AI стратегиите в Университета за просвета и технологии " Крал Абдула " от Саудитска Арабия и Университета за изкуствен интелект " Мохамед бин Зайед " (MBZUAI) в Абу Даби, първото образователно заведение в света, фокусирано върху AI, привлякоха водещи професори от влиятелни институции като Калифорнийския университет - " Бъркли ", и университета " Карнеги Мелън " в Питсбърг. И съвсем всички ученици на MBZUAI, наброяващи няколкостотин души, остават в района, с цел да работят в локални компании и лаборатории, споделя ректорът Тимъти Болдуин (самият той притеглен в Близкия изток от Университета в Мелбърн).
Реклама
Подходът на Залива дава резултати. Възможностите на модела Falcon, в началото основан от екип от към 20 инженери, се конкурират с тези на Llama 2 - най-широко потребления модел с отворен код, създаден от американския софтуерен колос Meta. AI71 възнамерява да усъвършенства своите модели с отворен код, употребявайки националните набори от данни от браншове, в това число опазването на здравето, образованието и може би някой ден, петрола. " През последните 50 години петролът движеше страната, през днешния ден данните са новият нефт ", споделя господин Ал Банай. Версията на Европейски Съюз Трета група държавни управления комбинира детайли от американския метод с тези на Китай и емирствата. Европейски Съюз има своя версия на американските тласъци за локално произвеждане на чипове. Както и някои от страните членки: Германия поема една трета от сметката за 30 милиарда евро за нова фабрика за чипове, която ще бъде построена в страната от американската Intel. Извън блока Англия е дала обещание да насочи 1 милиарда паунда за пет години за изкуствен интелект и суперкомпютри (въпреки че не е дала детайлности по какъв начин тъкмо ще бъдат изразходвани средствата). Индийското държавно управление предизвиква производството, в това число на полупроводници, с великодушни " тласъци, свързани с производството ", насърчавайки огромни снабдители на облачни калкулации да основат повече индийски центрове за данни, където AI модели да бъдат обучавани, и обмисля да закупи графични процесори на стойност 1.2 милиарда $.

Подобно на Китай и Залива, само че за разлика от Америка, където федералното и щатските държавни управления не желаят да се разделят с обществените данни, Индия и някои европейски страни са по-склонни да дават тези данни на фирмите. Френското държавно управление " е било доста благосклонно " в това отношение, споделя Артър Менш, шефът на Mistral. Англия обмисля да разреши на компаниите достъп до богатите данни на Националната здравна работа. Индийското държавно управление разполага с големи количества данни от своя набор от цифрови публични служби, известни като India Stack. Източници чакат, че в последна сметка то ще интегрира индийските AI модели в тези цифрови услуги.

За разлика от Китай, който ползва строги регулации за потребителски ориентирания AI, най-малко към този момент Англия, Франция, Германия и Индия избират леки правила за AI, а в индийския случай - никакви. Френското и немското държавно управление се опълчиха на европейския Закон за AI, чиито последни елементи сега се разискват интензивно в Брюксел - без подозрение тъй като той може да навреди на Mistral и Aleph Alpha - най-успешния немски основател на модели, който набра 460 млн. $ през ноември.

Естествено е страните да желаят прочут надзор върху нещо, което може да се окаже революционна технология. Особено в чувствителни и мощно контролирани браншове като защитата, банковото дело и опазването на здравето, доста държавни управления биха предпочели да не разчитат на импортиран изкуствен интелект. И въпреки всичко всеки тип AI шовинизъм носи и опасности. Рисковете Подходът на Америка, който може да навреди на нейните съседи, евентуално ще разгневи освен нейните съперници, само че и някои от съдружниците ѝ. Строгите китайски регулации могат да противодействат на някои от евентуалните изгоди от огромните му разноски. Създаването на модели на локални езици, както възнамеряват да създадат индийските Krutrim и Sarvam, може да се окаже неефикасно, в случай че задграничните модели продължат да усъвършенстват многоезичните си благоприятни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР