Най-популярната сред арабските страни компания за тв разпространение MBC Group

...
Най-популярната сред арабските страни компания за тв разпространение MBC Group
Коментари Харесай

Забраниха редица турски сериали заради напрежението в Близкия изток

Най-популярната измежду арабските страни компания за тв разпространяване MBC Group е забранила излъчването на редица турски сериали.

Става дума за шест турски доста известни тв сериала, измежду които са " Великолепният век ", " Долината на вълците ", " Дръзки и красиви " и други, чието лъчение е било неразрешено от 2 март, оповестиха турските медии.

Нареждането на управлението на компанията е разпратено до всичките 11 тв канала, които са в системата на MBC Group. В формалното изказване се показва,че " турските тв сериали са доста скъпи продукции. Производството на локални арабски сериали е доста по-икономично, заради което компанията ще се насочи към снимане на арабски продукции ", съобщи представителят на компанията Мазен Хайек, представен от Асошиейтед прес.

Според турски източници обаче възбраната на турските сериали e поради проблемите сред Анкара и Рияд, предава Ройтерс.

" MBC е основана в Дубай. Преди време по заповед на наследника на саудитския трон принц Бин Салман бе задържан предприемачът Велид ал Ибрахим, за който се твърди, че има 40 % от акциите на компанията MBC. След като предприемачът бе освободен от ареста, от управлението на компанията не разрешиха излъчването на турските тв сериали по 11-те канала.

Този факт навежда на мисълта, дали пък прицът не изиска да бъдат неразрешени турските сериали.Отношенията сред Анкараи Рияд се обтегнаха поради политиката на Анкара в поддръжка на Катар. Смятам, че най-популярните тв сериали станаха последната жертва на напрегнатата политическа атмосфера в Близкия изток ", разясняват анализатори.

MBC Group е първата компания, която стартира лъчение на арабски език от Лондон през 1991 година През 2002 година тя се реалокира в Дубай. Притежава 11 тв канала.

Твърди се, че основният акционер на MBC Group е саудитската кралска фамилия.

Междувременно от управлението на Истанбулската търговско-промишлена палата реагираха против възбраната на турските тв сериали в арабските канали.

В публично изказване на Палатата, която е една от най-старите институции в Истанбул /основана е преди 135 години/, възбраната бе наказана.

" Това е сюжет, който цели да обтегне още повече връзките. Подобна възбрана наподобява необичайно, тъй като живеем във век, когато с помощта на интернет и спътниците всеки може да гледа каквото и където желае, заради което осъждаме това решение ", се показва в формалното изказване на Палатата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР