Най-опасният нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за поредица

...
Най-опасният нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за поредица
Коментари Харесай

Нидерландски наркобарон осъден на доживотен затвор

Най-опасният нидерландски наркобарон беше наказан на пожизнен затвор за поредност от убийства, осъществени сред 2015 и 2017 година, оповестиха от съда в границите на огромен правосъден развой, съобщи Агенция Франс Прес.


" Осъждаме всички обвинени. Ридуан Таги получава пожизнен затвор ", съобщи съдията неидентифициран от съображения за сигурност от строго охранявания съд в Амстердам, който осъди и 16 други членове на картела.

Таги беше упрекнат, че е дърпал конците на наркокартела, наименуван " Mocro Maffia " - организация, описвана като " добре смазана машина за убийства ". Той и съучастниците му бяха съдени за шест убийства и четири опита за убийства.

Шестнадесет други обвинени получиха присъди, вариращи от пожизнен затвор до една година и девет месеца затвор.

Присъдата е произнесена съвсем шест години след началото на процеса в строго охраняван съд, прочут като " Бункера ", в покрайнините на Амстердам.

46-годишният Ридуан Таги, който е роден в Мароко и е израснал в Нидерландия, е считан за началник на интернационална проведена незаконна група, чиито корени са в страните от Бенелюкс, известна като " Mocro Maffia " заради мароканския генезис на някои от членовете ѝ.

Всъщност терминът се отнася до група незаконни групи, считани за едни от най-големите разпространители на кокаин в Нидерландия.

Таги е задържан в Дубай през 2019 година и е затворен в свръхсекретен холандски затвор. Въпреки това той траял да ръководи бандата си от вътрешната страна, като предавал известия на съучастниците си извън, съгласно прокуратурата.

Според наблюдаващите мащабът на процеса, наименуван " Маренго ", е невиждан в Нидерландия. Армията беше мобилизирана, с цел да охранява региона към съда по време на съвещанията. Прокурорите и съдиите се придвижват с бронирани коли.

Холандска стрийминг платформа даже е основала сериал, наименуван " Mocro Maffia ".

Престъпленията са осъществени сред 2015 и 2017 година, като са ориентирани основно против лица, обвинени от бандата, че са станали информатори на полицията.

Убийството през 2017 година в Утрехт на мъж на име Хаким Чангачи се счита от прокуратурата за неточност.

Малко по-късно един от хипотетичните членове на бандата, разпознат като " Набил Б ", се предава на полицията и се съгласява да стане очевидец на обвиняването.

Последва нова вълна от принуждение с убийства, които шокират страната. Трима души, близки до Набил Б., са убити: брат му през 2018 година, юристът му Дерк Вирсум през 2019 година и известният публицист Петер Р. де Врис, считан за негов поддръжник, през 2021 година

Ридуан Таги постоянно е отричал обвиняванията, като е твърдял, че парите, изхарчени за този " мним развой ", вместо това е трябвало да бъдат вложени в образованието, полицията и опазването на здравето, оповестява вестник Het Parool.

Нито един от обвинените не направи изказвания по време на процеса, който се забави с няколко обрата.

Инез Уески, тогавашният юрист на Таги, е задържана през април 2023 година по съмнение, че е пособия на клиента си да поддържа връзка с външния свят.

Назначените след това нови юристи подават оставка, потвърждавайки, че не са имали задоволително време да се приготвят. Тогава Таги взема решение самичък да води отбраната си.

Делото на обвиняването обхващало повече от 800 страници, в това число уличаващи доказателства от Набил Б. и диалози от криптирани телефони. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР