Най-новото и впечатляващо изобретение на учените от Технологичния университет Нанян

...
Най-новото и впечатляващо изобретение на учените от Технологичния университет Нанян
Коментари Харесай

В Сингапур изобретиха смартфон за "разговор" с растения

Най-новото и впечатляващо откритие на учените от Технологичния университет Нанян в Сингапур е смарт телефон, благодарение на който хората могат „ да беседват “ с растения, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира " Сайънс дейли ".

Изобретението се учредена на това, че когато реагират на заобикалящата ги среда, растенията - най-много такива, покрити с восък или власинки, изпращат електрически импулси, които обаче са едвам доловими, защото са прекомерно слаби. По подобен метод действа и човешкият мозък. Въз основа на тези данни учените са измислили устройство, което оказва помощ на хората и растенията да " поддържат връзка " между тях.

Методът може да се употребява, с цел да се следи здравето на растението или да се откри дали то е изложено на заплаха.

За задачите на проучването експертите са работили с типа Венерина мухоловка (лат. Dionaea muscipula), насекомоядно растение, а за " диалога " са употребявали смарт телефон и електрод, прикован с хидрогел към едно от капанчетата му за инсекти.

Венерината мухоловка е член на дребна група растения, способни на бързо придвижване на листата при стимулация на сензитивните им влакънца - като срамежливата мимоза да вземем за пример.

Малко повече от секунда, откакто смарт телефонът е изпратил електрически импулси към електрода, мухоловката се е затворила.

 Венерината мухоловка лови своите жертви (насекоми, паякообразни) благодарение на профилирани капанчета, формирани от крайните елементи на листата, които се свиват и задържат животните във вътрешността.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР