Най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - Без мечки

...
Най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - Без мечки
Коментари Харесай

Новият филм на иранеца Джафар Панахи идва в България

Най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - " Без мечки " - ще бъде показан в България в границите на тазгодишното издание на София Филм Фест. В продукцията Панахи се концентрира върху провокациите, с които се сблъсква всеки създател в Иран. А един от тях е самият Панахи.

Носителят на " Златна мечка " и десетки други влиятелни кино награди престоя в затвор в Техеран в продължение на съвсем 7 месеца. Той е измежду критиците на режима в Иран и бе задържан през 2022 година под предлог, че би трябвало да излежи присъда от далечната 2010 година Тогава съд постановява 6,5 години затвор за Панахи поради " антиправителствена агитация ". Забранено му е да напуща страната, да снима филми, да написа сюжети и да приказва пред задграничната преса за интервал от 20 години.

Въпреки че отминалостта по това дело е отминала, режисьорът бе арестуван, а единствено преди дни пуснат, само че.

Последният му филм " Без мечки " се движи сред действителността и фантазията на Панахи, който също е участник във кино лентата.

Сюжетът наблюдава две паралелни любовни истории, осуетени от силата на суеверията и предразсъдъците, както и от дейностите на представителите на властта в провинция на Иран.

`Джафар И

Макар да наподобява като писмено показан сюжет, " Без мечки " е забавен опит в подтекста на тоталната възбрана на кино лентата от страна на иранските управляващи, означават от София Филм Фест.

Премиерата на продукцията бе в главната конкурсна стратегия на фестивала във Венеция, където получи Специалната премия на журито. Отличието е следващо за Панахи, притежател на на " Златна камера " от Кан за " Белият балон ", " Златен лъв " (Венеция) за " Кръгът ", " Златна мечка " (Берлин) за " Такси " и премията за най-хубав сюжет в Кан за " Три лица ", а през 2021 е почетен с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест.

Тазгодишното издание на интернационалния конгрес у нас ще се организира сред 16 и 31 март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР