Най-новият документален сборник на Комисията по досиетата Държавна сигурност и

...
Най-новият документален сборник на Комисията по досиетата Държавна сигурност и
Коментари Харесай

Сборникът за лагера Белене и неговите жертви изчезна за минути

Най-новият документален алманах на Комисията по досиетата „ Държавна сигурност и лагерът Белене “ бе безусловно разграбен за броени минути от участниците в годишното поклонение на остров Персин в събота, което се организира на някогашния Втори обект – мястото, където през 1949 година комунистическият режим основава най-големия лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия, написа.

Комисията по досиетата, която от дълго време е спечелила публичното доверие с активността си от 2007 година насам, бе поканена на събитието като специфичен посетител и трябваше да показа тематичния си алманах, отдаден на лагера „ Белене “.

Бързото плячкосване на фототипното писмено издание обаче промени сюжета.

„ Няма да представяме сборника, както беше планувано в началото, тъй като той самичък се показа и е в ръцете на всички вас “, съобщи ръководителят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред участниците в годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим на Българска комунистическа партия на Българска комунистическа партия.

„ Той бе формиран по концепция на журналиста Христо Христов и върху него работиха нашите млади специалисти (бел. ред.), които пристигнаха на „ Белене “ и имаха подготвеност да го показват “, разкри Евтим Костадинов.

Освен ръководителят на Комисията по досиетата събитието почетоха секретарят на самостоятелния държавен орган Мариана Даракчиева и членовете ѝ Борис Михайлов и Георги Пангаров, а също по този начин съставителите на сборника за „ Белене “ старши специалистите Марко Цветков и Красимир Кръстев, водени от началника на отдел „ Изследване и гласност “ в Комисията Антония Гулева.

Новият документален алманах „ Държавна сигурност и лагерът „ Белене “ може да бъде изтеглен в електронен вид от уеб страницата на Комисията (проследи линка – ТУК).

По-долу desebg.com разгласява словото на ръководителя на Комисията по досиетата, произнесено по време на годишното честване в памет на жертвите на лагера „ Белене “:

" Трудно се приказва. Трудно се гледа и мъчно се възприема това, което виждаме тук. Приятелите питат: „ Как го възприемаш [лагера „ Белене “]? Трудно. Защото, това, което се вижда тук, е било нечовешко. Но това, което в действителност са сторили тези, които са дали своя живот тук за това, за което ние продължаваме да се борим през днешния ден.

Благодаря на тези, които спомагаха да бъде основан и признат закона за досиетата. Три опити бяха правени преди този момент, четвъртият се оказа сполучлив.

Видях се тук с господин Касим Дал, който е един от главните народни представители в 40-то Народно заседание, които [през 2006 г.] движиха основаването на закона и по неговото приемане.

Благодаря на тези, които гласоподаваха доверие на членовете на Комисията през първия и през втория мандат.

Благодаря на тези, които помогнаха на Комисията да извърви този тежък път до сегашния миг – на тези политически партии, чиито представители виждам да са измежду нас.

Най-вече благодаря на тези представители на медиите, които повярваха в нас. Благодаря на Христо Христов, на проф. Вили Лилков, които помогнаха Комисията да стане притежание със своята активност пред всички и най-много да притегли вниманието на по-младите хора да схванат за това, което е ставало. "

Поклон пред жертвите, които са страдали тук и пред тези, които сътвориха тази организация това събитие през днешния ден да се случи и нека да се случва и отсега нататък.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР