Най-ниски спрямо доходите са цените в ЛюксембургБългария е на 52-ро

...
Най-ниски спрямо доходите са цените в ЛюксембургБългария е на 52-ро
Коментари Харесай

Цигарите в Гърция по-достъпни от нашите

Най-ниски по отношение на приходите са цените в Люксембург


България е на 52-ро място по най-ниски цени на алкохола, цигарите и опиатите по отношение на междинната заплата в страната, демонстрира годишната ранглиста на Bloomberg за Global Vice Index. Показателят съпоставя какъв брой коства кошница, в която влизат кутия цигари, бутилка алкохол, амфетамини, канабис, кокаин и опиати, в над 100 страни в света. Тези разноски са съпоставени със междинните приходи в съответната страна.

Индексът демонстрира, че у нас кошницата коства 143,70 щатски $, което е съвсем колкото междинната седмична заплата в България. Спрямо предходната година сумата понижава с 11,5 $, сочи проучването.

Най-ниски по отношение на приходите са разноските за алкохол, цигари и опиати в Люксембург, където те костват по-малко от 10% от междинния приход на седмица, изчисляван на 2071 $. Челната петица се добавя от Бахамските острови, Швейцария, Исландия и Франция. От 73-то до 75-то място се подреждат Албания, Гана, и Русия, където са нужни съвсем две локални седмични заплати. Гражданите на Украйна да вземем за пример би трябвало да дадат 13 седмични заплати, с цел да си купят същите неща. Сред страните с най-високи разноски са още Пакистан, Непал и Буркина Фасо.

В Централна и Източна Европа малко по-евтино от България излизат разноските за тези артикули за жителите на Хърватия, Полша, Словакия, Гърция и Унгария. От друга страна те са доста по-скъпи в Румъния, Черна гора, Македония и Турция.

Наскоро данни на Евростат демонстрираха, че у нас цените на алкохола и цигарите са най-ниски в Европейски Съюз, като за тях плащаме с 43,6% по-малко, в сравнение с междинния европеец. За храна обаче плащаме повече от румънците и поляците. Цените на продуктите у нас са близо 70 на 100 от междинните за Европейски Съюз, до момента в който в Полша и Румъния те са надлежно 60,4% и 61,8% от междинните за Европейски Съюз.

Цените на редица други артикули и услуги у нас също са най-ниските в Европейски Съюз. Например в хотелите и заведенията за хранене сметките у нас са 44,4% от междинните за евросъюза.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР