Най-накрая, след 22 дни и четирима кандидати, републиканците от Камарата

...
Най-накрая, след 22 дни и четирима кандидати, републиканците от Камарата
Коментари Харесай

US медии предричат кратък мандат на новия шеф на Камарата на представителите

Най-накрая, след 22 дни и четирима претенденти, републиканците от Камарата на представителите избраха Майк Джонсън за ръководител на законодателния орган на мястото на отстранения Кевин Маккарти, написа сп. " Тайм ", представено от Българска телеграфна агенция.

Притеснителната вътрешнопартийна кавга, която се проточи три седмици и сковава Конгреса, ставаше все по-опасна с всеки минал ден, защото крайните периоди за финансиране на държавното управление наближаваха, в Близкия изток избухна война сред Израел и " Хамас ", а отбраната на Украйна против Русия ставаше все по-несигурна.

Издигането на Джонсън, юрист от Луизиана, който дойде във Вашингтон в същия месец, в който Доналд Тръмп встъпи в служба, бе толкоз ненадейно и като че ли от нищото, че брачната половинка на Джонсън даже не съумя да стигне в точния момент до Капитолия, с цел да види по какъв начин мъжът ѝ е повдигнат на пост, който по конституционните си пълномощия е директно след този на вицепрезидента, отбелязва изданието.

С разлика от не повече от пет гласа Джонсън стартира опита си за ръководство с едно от най-малките болшинства за нов ръководител на Камарата на представителите за последните 100 години. Дори сътрудниците му републиканци се съмняват, че мандатът му ще продължи дълго, показва сп. " Тайм ".

Слушайки вчерашното послание на Джонсън, човек се изкушаваше да си намерения, че републиканците са се спрели на фигура, която са разкрили посред пътя, само че която е могла да преодолее дълбоките разделения сред партиите и даже измежду самите републиканци.

" Наистина чакам с неспокойствие да работя с вас в името на американския народ. Знам, че виждаме нещата от доста разнообразни гледни точки. Но също по този начин знам, че в сърцето си обичате и се грижите за тази страна и желаете да извършите това, което е вярно. Така че ще намерим общ език ", сподели Джонсън пред конгресмените, представен от " Тайм ".

Бързо обаче стана ясно, че оптимизмът му се съчетава само с твърдите му десни убеждения, които ще притеглят доста внимание идните дни. Джонсън не е някакво извънредно отклоняване от републиканците в Камарата на представителите. Всъщност той стана заместник-председател на конференцията, а преди този момент беше ръководител на Републиканския комитет за изследване, който е фабриката за консервативни хрумвания в Камарата на представителите. За сметка на това сътрудниците му го разказват като сърдечен, даже към политическите си съперници, обобщава американското издание.

Джонсън сложи като първа точка от дневния ред на Камарата на представителите гласуването на резолюция в поддръжка на Израел във войната му против " Хамас ". Но това е единствено един от неотложните въпроси, които стоят пред него. Както Белият дом, по този начин и водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл приканиха Конгреса да съчетае финансирането на Израел със средствата за Украйна. Освен това държавното управление разполага с бюджет единствено за още един месец.

На предходните гласувания за Украйна и за финансирането на държавното управление Джонсън беше срещу. Но " не " -то на редовия народен представител рядко предсказва дейностите му при положение, че заеме председателския пост, отбелязва сп. " Тайм ".

В. " Вашингтон пост " също се стопира на упованията и подозренията към избора на Джонсън за ръководител на Камарата на представителите.

В понеделник той изпрати писмо до свои сътрудници, в което обрисува целите си до края на годината. Те включват " амбициозна стратегия " за приемането на оставащите осем законопроекта за бюджетните заеми преди крайния период за финансиране на държавното управление на 17 ноември.

Забелязва се обаче, че проектите на Джонсън не касаят спомагателната помощ от 106 милиарда $ за Израел, Украйна, Тайван и границата на Съединени американски щати, които изиска президентът Джо Байдън, отбелязва изданието. Сред републиканците в Камарата на представителите, изключително измежду крилото на партията от придвижването " Направете Америка велика още веднъж " (MAGA), съществува надълбоко разделяне за отпущането на спомагателни средства за чужбина, изключително за Украйна, добавя " Вашингтон пост ".

Откакто беше номиниран от Републиканската партия във вторник, Джонсън непрекъснато отклонява въпросите за ролята си на юридически проектант на подписката на републиканците в Конгреса за анулация на резултатите от изборите през 2020 година Вчера в отговор на въпрос на " Вашингтон пост " дали изборите през 2020 година са били откраднати, той отговори: " Моята позиция е доста добре известна ".

Въпреки тържественото въодушевление след избирането на Джонсън, измежду републиканците останаха подозрения по отношение на неналичието му на опит, написа още изданието. Републиканците се тормозят, че той няма да успее да сплоти партийната им група в Камарата на представителите и даже да окомплектова кабинета си на ръководител задоволително бързо, че да се оправи с безбройните проблеми, които законодателният орган би трябвало да реши до края на годината. Освен това Джонсън ще би трябвало да договаря с президент, с който няма никакви връзки, както и с управление на Сената, което не го познава, показва " Вашингтон пост ".

Много републиканци се притесняват, че той няма да успее да резервира и разшири болшинството на партията в Камарата на представителите, защото му липсват връзки с многочислените донори, с които Маккарти си сътрудничеше толкоз сполучливо, отбелязва изданието.

Друга незнайна за умерените републиканци е въпросът какви законопроекти ще внесе Джонсън. Въпросите, които умерените републиканци се пробват да избегнат, включват абортите, преосмислянето на резултатите от изборите през 2020 година и еднополовите бракове, както и заличаването на двата импийчмънта на Тръмп.

Изключително консервативната му позиция и склонността му да се съюзява с хардлайнерите от десницата може да основат компликации при гласуванията, предвижда " Вашингтон пост ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР