Най-накрая имаме решение. Водният режим ще остане, но перничани ще

...
Най-накрая имаме решение. Водният режим ще остане, но перничани ще
Коментари Харесай

Водният режим остава, но има сигурност за перничани, успокоява Владимиров

Най-накрая имаме решение. Водният режим ще остане, само че перничани ще имат по-голяма сигурност. Това дава едно успокоение, че перничани ще имат вода. Това съобщи пред bTV кметът на Перник Станислав Владимиров.

По думите му плановете демонстрират, че ще се подават най-малко 300 л в секунда. Владимиров акцентира, че в границите на година и половина Перник ще има сменена водна инфраструктура.

Кметът на Перник означи, че цената на плана за доставяне на вода от язовир " Белмекен " до Перник ще е към 25 млн. и би трябвало да се извърши до 45 дни.

На въпрос ще имат ли перничани дотогава вода, кметът разясни, че съгласно планове на ВиК сдружението в границите на 3 месеца язовир " Студена " може да обезпечи водоподаването.

" Бяха отпуснати 24 милиона лв. за замяна на водопреносната ни мрежа отвън огромния воден план, който ще започва пролетта. В рамките на година и половина Перник ще има сменена подземна ВиК инфраструктура, която ще смъкна доста загубите, които са сега в мрежата ", изясни кметът на града.

За страдание обаче снегът във водосборната ни зона не е задоволителен, добави Владимиров.

По мотив избавителния проект за Перник общинският консултант от СОС, Прошко Прошков съобщи, че това предложение ще бъде признато единствено при гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв метод.

" Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв метод. На изхода на Мало Бучино преди водопроводът, който ще се построи до Перник, ще има спирателен и измервателен механизъм. По този метод ще знаем точните количества вода, които се пренасочват ", изясни Прошков.

От " Софийска вода " ще бъде изисквано да дава ежемесечни информации за подадените количества вода и съществуването на вода в язовирите.

Прошко Прошков съобщи, че няма да се стигне до това водоснабдяването към Община Перник да бъде прекратено, тъй като даже и при безспорна суша, София е обезпечена с вода години напред.

Кметът на Перник посочи още, че за последните 30 години съвсем няма замяна на ВиК инфраструктурата в Перник и това води до огромна загуба на вода. Кметът посочи, че водата за промишлеността в обезпечена от сондажи.

Владимиров добави, че в тази рецесия най-бързите решения са идвали от страна на премиера, като разясни, че това не го вкарва в спор с неговата партия, която през днешния ден внася избор на съмнение против държавното управление на Борисов.

Припомняме, че изключително съвещание в Министерски съвет стана ясно, че Перник ще получи вода от " Белмекен " до 45 дни.

След срещата кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че при минимален дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре.

Вчера депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на околната среда и водите Ивелина Василева запита за какво институциите са си затваряли очите за Перник.

След това Калоян Паргов съобщи, че групата на социалистите в СОС поддържа избавителния проект за Перник. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР