Най-модерната молекулярно-генетична лаборатория заработи във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“. По

...
Най-модерната молекулярно-генетична лаборатория заработи във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“. По
Коментари Харесай

Модерен апарат в Пловдив открива заболявания в най-ранен...

Най-модерната молекулярно-генетична лаборатория проработи във верига лечебни заведения „ Медлайн-Централ Хоспитал “. По своите софтуерни благоприятни условия тя е единствена в Пловдив и региона и подсигурява най-високо качество на проучванията, заяви доктор Ася Кънева, шеф на отделението.

Звеното разполага с последно потомство инсталация „ Rotor Gene Q “ за диагностични разбори на хепатити В и С, както и на хепатит Е, а също и на полово излъчени болести - хламидии, ХИВ, НРV /човешки папилома вирус/. С нея се откриват още херпесни инфекции, цитомегаловирус, мононуклеоза. С опцията да се изследват над 10 онкологични маркера при заболели с карцином на белия дроб, кожата, дебелото черво, мозъчни тумори и онкохематологични болести лабораторията се трансформира в главен състезател в персонализираната медицина в Пловдив и района. Напълно автоматизираната подготовка на пробите понижава вероятността от човешка неточност и основава условия за бързо и качествено разработване на резултатите.

Методът на полимеразната верижна реакция (PCR), който се ползва в лабораторията, е един от най-новите и най-точните. За неговото развиване ученият Кари Мълис получи през 1993 година Нобелова премия. Високотехнологичните лабораторни диагностични способи разрешават да се разпознават доста болести на най-ранен стадий. Често PCR диагнозата дава позитивен резултат, само че пациентът не изпитва никакво неразположение, а признаците на заболяването отсъстват. Това обаче не значи неточност, а доста ранен етап на болестта. В този случай са нужни спомагателни проучвания. Ако болестта е било диагностицирано на подобен ранен етап, би трябвало да започнете лекуването допустимо най-скоро, защото колкото повече напредва заболяването, толкоз по-трудно се лекува.

Методът на PCR употребява правилата на молекулярната биология. Неговата същина се крие в потреблението на характерни ензими, които неведнъж копират фрагментите на РНК и ДНК на патогените, които са в пробите на биоматериала, да вземем за пример в кръвта. По този метод се откриват патогенните причинители на болесттите, което разрешава да се организира съответно лекуване.

Резултатите излизат за почти 3 часа. За PCR диагностика на болесттите се вземат разнообразни типове биоматериали за разбор. Изборът зависи от типа на инфекцията.

Най-голямото преимущество за пациентите е, че към този момент не е належащо да пътуват или да изпращат проучванията си до София, тъй като към този момент могат да се вършат и тук.

тагове съвременен уред медлайн централ хоспитал
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР