Най-много нови случаи са установени при най-малките децаНяма необходимост от

...
Най-много нови случаи са установени при най-малките децаНяма необходимост от
Коментари Харесай

Има лек спад на заразените с грип в Русе, не се очертава епидемия

Най-много нови случаи са открити при най-малките деца

Няма нужда от оповестяване на грипна зараза в обитаемоте места в Русенско на този стадий, това стана ясно от извършено по-рано през днешния ден съвещание на Областния действен щаб за битка с грип и остри респираторни болести, управителен от шефа на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ доцент доктор Александър Парашкевов, д.м. Обстановката се следи всекидневно, като през последните дни даже се следи лек спад с към 15% на инфектираните.

За съпоставяне през първите четири дни от началото на тази седмица новите случаи на остри респираторни болести в района са били 198, а в интервала сред 9 и 12 януари инфектираните са били с 34 повече или общо 232-ма. Заболеваемостта е малко над 207 на 10 000 души при предел на оповестяване на зараза 240 на 10 000 хиляди население. Въпреки това се следи лек растеж на заболелите във възрастовите групи 0 – 4 години, 5 – 14 и 30 – 64-годишна възраст.

Най-много нови случаи са открити при най-малките деца, а точно тези до 4 години. Във възрастовите групи сред 15 и 29 година и над 65-годишна възраст заболеваемостта е почти на същото равнище по отношение на миналата седмица. В срещата участваха още представители на Областната администрация, Община Русе, лечебните заведения, Центъра за незабавната здравна помощ, Регионалната здравноосигурителна каса, общопрактикуващите лекари, както и началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева. Сред учебните заведения от Русенско най-ниска заболеваемост регистрират в Професионалната гимназия по стопанска система и ръководство „ Елиас Канети “ към 4.2%. Най-много отсъствия пък през днешния ден се оказва, че има в СУ „ Панайот Волов “ в Бяла, където над ¼ от учениците не са били в клас. Част от отсъствията обаче не са свързани с остри респираторни болести.

Лекарите молят хората да не се самолекуват, а с цел да е точна диагнозата и лекуването, да се направи тест за грипен вирус и в случай че е належащо за ковид. Вече има в страната и два случая на флурона – композиция от грип и Ковид-19, като единият от тях се лекува в Белодробната болница в Русе. Лицето е от гр. Попово. Медиците са безапелационни, че честото самопредписване на антибиотици не е целесъобразно, тъй като може да докара до затруднения.

Колкото до най-голямото детско поделение на територията на региона – това в Университетска болница „ Канев “, то обстановката е много натоварена, като множеството от децата там са с остри респираторни болести. Въпреки това няма проблем в лечебните заведения в Русенско и на този стадий има задоволително кревати за усложнени пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Ако се наложи, могат да бъдат разкрити и спомагателни. Осигурени са и нужните лекарства за лекуване.

По последни данни случаите на грип в района са четири. Три са за А (Н1N1) и един за А (Н3N2). Други две проби са позитивни за респираторно-синцитиален вирус, а една за парагрипен вирус.

На срещата бяха разисквани още механизмите за съгласуваност и връзка сред институциите по отношение на динамичността на епидемиологичния развой и разпространяването на грип и остри респираторни болести в района. Създадена е организация за привикване на щаба в най-кратки периоди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР