Най-много кибератаки към страната ни има от територията на Русия.

...
Най-много кибератаки към страната ни има от територията на Русия.
Коментари Харесай

Сарафов: Увеличават се кибератаките към България, най-много са от Русия

Най-много хакерски атаки към страната ни има от територията на Русия. Това разгласи заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, представен от Българска национална телевизия.

По време на конференцията сред България и Кралската прокуратура на Англия на тематика " Киберсигурност " той акцентира, че киберпрестъпленията са закононарушенията на новото време и са такива, за които няма граници. По негови думи човек може да е в една страна, само че да прави закононарушения в друга. По тази причина положителното съдействие сред правоохранителните и правоприлагащите органи било от изключителна значимост, с цел да може тези закононарушения да бъдат разкрити и причинителите изправени пред съд.

За страдание киберпрестъпленията се усилват, означи Сарафов. Той регистрира, че животът се цифровизира от ден на ден и се усилва броят на доставчиците на облачни услуги.

Шефът на Национална следствена служба съобщи, че все по-голяма част от информацията отива в облачното пространство и евентуално съвсем всички закононарушения, които се правят са и в действителния живот.

Той означи, че във виртуалния свят остават повече следи, в сравнение с в действителния, стига да може човек да ги търси.

" С нужните механически благоприятни условия и с нужния програмен продукт, с който разполагаме точно с помощта на сътрудниците ни от Съединените щати и Англия за нас те са елементарно доказуеми. Нека никой да не си мисли, че е прикрит зад компютъра и е неизвестен. Напротив - тези закононарушения даже се потвърждават по-лесно, стига да имаме нужните знания и съоръжение, и като програмен продукт, и като хардуер ", акцентира Сарафов и добави, че сега страната ни разполага с такова с помощта на Англия и Съединени американски щати.

Сарафов посочи, че нормално хакерските атаки се правят от Русия. Има известни подозрения, че в Русия са структурирани специфични звена за такива офанзиви, разяснява той и разясни, че занапред ще се открива дали са на държавно равнище, дали са се структурирали група хакери.

Шефът на НСлК още веднъж уточни, че защото хакерските атаки и закононарушения се правят от територията на Русия, се вършат опити за връзката с съветските управляващи, само че тя е прекомерно сложна заради липса на сърдечност от съветска страна.

Припомняме, в границите на месец бяха осъществени няколко хакерски офанзиви против държавен уебсайт. На 15 октомври хакери направиха опит да блокират достъпа до над 10 уеб страницата на държавни институции, както и уеб страниците на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Тогава основният прокурор Иван Гешев заяви, че офанзивата е пристигнала от територията на Русия и по-конкретно от група хакери, основани в съветския град Магнитогорск.

Военният министър Димитър Стоянов пък изрази съмнение, че замесването на името на България във гърмежа на Кримския мост, дружно с хакерските атаки, са свързани дейности.

На 13 ноември пък хакери удариха интернет страницата на Министерския съвет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР