Най-младите актьори в постановката Драконът“, с която режисьорът Явор Гърдев

...
Най-младите актьори в постановката Драконът“, с която режисьорът Явор Гърдев
Коментари Харесай

Варна Лит“ среща Явор Гърдев с най-младите актьори в Драконът“

Най-младите артисти в постановката " Драконът “, с която режисьорът Явор Гърдев се завръща на варненска сцена, са открити за функциите си по време на Международния книжовен фестивал " Варна Лит “ в края на май 2018 година Това показа именитият създател, основал във Варна знаковите постановки " Бастард “, " Марат/Сад “, " Крум “, " Пухеният “, " Калигула “.

В " Драконът “ 7-годишният Здравко Кънчев извършва ролята на Момчето, а 16-годишната Александра Златева – на Девойката.

Двамата бяха измежду участниците в събитията от богатата стратегия на " Варна Лит 2018 “. Здравко е ученик на Детска театрална академия “Питър Пан " към Държавен куклен театър-Варна, а Александра – на Детско-юношески спектакъл " Златното ключе “, управителен от Сия Папазова.

" По време на присъединяване си в тазгодишното издание на " Варна Лит “ трябваше да се срещна с деца от варненските театрални студии. Това се случи преди да стартират подготовките на “Драконът " и още работех по разпределението. Обмислям разпределенията си много дълго време и пропилявам във въображението си много съществено голям брой разновидности. Изучавам опциите, проучвам обществената обстановка в града и в трупата, пробвам се да очертая в главата си един необикновен авансово скициран подтекст, с цел да мога да увелича оптимално перформативния резултат на представлението, да го програмирам по този начин, че оптимално да влияе в личната си среда. И ето, че в програмата на присъединяване ми във " Варна Лит “ се оказаха две срещи, от които взех решение да извлека най-много контекстуално знание за Варна.

Аз познавам града много незадълбочено, само че и спомените ми са отпреди повече от 10 години, а доста неща във Варна към този момент не са същите. Такива неща, несъмнено, не се виждат, когато си тук като екскурзиант. Тогава са ти спестени някои значими детайлности “, споделя Явор Гърдев.

Първата среща на режисьора в програмата на фестивала " Варна Лит “ бе на 30 май в Младежки дом – Варна  по време на креативна работилница с деца от разнообразни театрални школи в града, а втората – на 31 май, когато дребните артисти от Детска академия “Питър Пан " показаха спектакъла “Снежната кралица " пред претъпкана зала и именити посетители в Държавен куклен спектакъл – Варна.

Четири месеца по-късно – на 3 и 4 октомври, в премиерата на " Драконът “, Здравко и Александра излизат на сцената на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ във Варна дружно със звезди като Михаил Мутафов, Стоян Радев, Михаил Билалов, Ованес Торосян и други

Поздрави,
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР