Най-масовото убийство в България е извършено от 17-годишен ученик -

...
Най-масовото убийство в България е извършено от 17-годишен ученик -
Коментари Харесай

Най-масовото убийство у нас - след прожекция на ”Кръстникът”

Най-масовото ликвидиране в България е осъществено от 17-годишен възпитаник - Бранимир Дончев, който часове преди да нахлуе в общежитието, въоръжен с револвер "Валтер " и финландски нож, гледа за пръв път филмовата класика "Кръстникът ".

Два дни след кървавата драма на една от вътрешните страници в официоза „ Работническо дело” е поместено малко известие на Главната прокуратура, което гласи:

"На 25 декември 1974 година в 20.45 часа в студентските общежития в кв. "Дървеница " е осъществено ликвидиране на 6 студенти, а 10 са ранени. Единият от убитите и 3-ма от ранените са непознати жители. Близките им са известени. Задържаният палач Бранимир Дончев Делчев, роден на 4 октомври 1957 година, е направил убийството на непознати нему студенти с нелегално притежаван револвер. По предварителни данни убийството е осъществено в болестно положение на душeвността. "

Какво се случва в действителност?

След като излиза от киното, 17-годишният Бранко, както го назовават приятелите му, е доста повлиян от видяното. Освен това душевен е неустойчив, майка му е циклофреничка, която се самоубива през 1971 година Баща му Дончо Дончев пък пътува доста - заместник-генерален шеф е на Държавно стопанско обединение "Стара планина " и няма доста време за децата си. Бранимир има брат близнак Делян и по-голяма сестра. Именно противозаконния револвер "Валтер " на татко си ще вземе Бранимир, с цел да сътвори касапницата в Студентски град. Освен револвера, момчето взима и финландски нож, както и 75 патрона, и потегля към блок 1.

По-късно пред проверяващите Бранко ще изясни, че е отишъл в общежитието да търси братовчедка си Елена, в която съгласно думите му бил влюбен. Тя обаче не му отвърнала на възприятията, а отхвърленият юноша считал, че му изневерява, а край нея има "врагове на нашата национална власт ".

Вижте фотоси

Вечерта на Коледа, която по това време не се чества изключително, е спокойна в студентското общежитие. По малкия екран дават епизод от паметния сериал "17 мига от пролетта " и в залата с тв приемника са се събрали доста студенти. Други пък купонясват по стаите.

17-годишният Бранимир нахлува първо в стая 519, където виетнамски студент чества рождения си ден с още двама души. Първо стартира да наскърбява и унижава празнуващите. Принуждава ги да пият алкохол на екс, а по-късно стартира да стреля на направления. Всички в стаята умират на място .

Ученикът излиза в коридора и продължава да стреля. Бременната в осмия месец Елена и брачният партньор й Стефан са идващите жертви. Освен с револвера, Бранимир употребява и ножа. Само за минути в коридора и по стаите остават 6 натрупа, а 10 души са тежко ранени. Двама от тях по-късно умират от раните си в болница.
Няколко от жертвите са непознати жители.

Убиецът е обезвреден от двама студенти - второкурсникът Исмет Север и третокурсникът по публицистика Стоян Агов. В битката обаче и двамата са тежко ранени, като Агов не оцелява, а Север е прострелян в десния крайник и е наръган три пъти в гърба и хълбоците. Месеци лекарите се борят за живота му, а по тялото му има 103 шева. Куршумът пък остава за цялостен живот в крайници му.

"Бягството " на Бранимир

По остаряла традиция, комунистическата власт постанова цялостно осведомително затъмнение за най-масовото ликвидиране в историята на България. Случаят бързо е завършен от Държавна сигурност в цялостна секретност.

17-годишният Бранимир е арестуван, само че заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза гласи, че той не би трябвало да носи наказателна отговорност за злокобното действие, защото страда от "шизофренна неуравновесеност ". Решено е, че ученикът би трябвало да бъде настанен в психиатричната болница в ловешкия затвор.

На 7 февруари 1975 година Бранимир Дончев е конвоиран към психиарията. Край Ботевград обаче младежът желае да отиде по дребна потребност. Според формалната версия, Бранко се опитал да избяга и е убит от полицаите .

Погребан е в Ботевград, покрай лобното си място.

Съдбата на фамилията му

Бащата Дончо Дончев е задържан, тъй като е оставил оръжието си без контрол. Осъден е на 4 години затвор, които излежава. Плаща и голяма кръвнина.

Близнакът на Бранимир – Делян, също е разгласен за душевен неустойчив и подложен под наблюдаване, с цел да не повтори стореното от брат му. Прекарва години наред в психиатрични санаториуми, до момента в който през 1988 година сестра му не получава известие, че е паднал от терасата на санаториума в Кюстендил и е умрял на място.

Информация обаче за това какво се е случило няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР