- най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до

...
- най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до
Коментари Харесай

Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатни обучения по ИТ за 2023/2024 учебна година

- най-мащабната безвъзмездна ИТ самодейност за възпитаници от 3-ти до 12-ти клас, разгласи нов банкет за школите си през образователната 2023/2024 година. Над 2000 деца и младежи в 3-12 клас ще имат опция да се образоват гратис на програмиране и цифрови технологии в 100 школи в 40 обитаеми места. Всеки възпитаник има опция да стане част от тази невероятна самодейност, даже и без предварителни знания в региона на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн до 5-и октомври.

Обученията ще се организират в границите на образователната година и ще са с дълготрайност 72 часа.

„ Щастлив съм, че с цялостни сили продължаваме да приготвяме идващите генерации за цифровото бъдеще. От 2017 година насам в Училищна Телерик Академия открихме 630 школи, достигнахме до 50 обитаеми места и приехме над 14,000 възпитаници! През тези години научихме, че учениците имат разнообразни ползи в областта на технологиите и учителите имат потребност от модерни образователни материали. От своя страна учебните заведения се стремят да обезпечават спомагателни занимания, с които да ангажират и засилят интереса на учениците. Именно по тази причина с екипа започнахме консолидиране на стратегии в учебните заведения в страната. Докато реализираме мащаб с новия модел, през 2023-2024 образователна година ще открием 100 безвъзмездни школи “, разяснява Петър Шарков, изпълнителен шеф на Училищна Телерик Академия.



Програмите се осъществят с поддръжката нa самостоятелни и корпоративни донори, както и в партньорство с общини, учебни заведения, локални институции и неправителствени организации. Те ще се организират гратис в 40 обитаеми места в страната: Банско, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Доспат, Дупница, Златоград, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Луковит, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Плевен, Пловдив, Първомай, Русе, Самоков, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Троян, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол и за първа година във Велинград.

Кандидатстване и приемен тест

Учениците в 3-4 клас, 5-7 клас и 8-11 клас могат да прегледат школите за тяхната възрастова група и да изберат най-удобната за тях по място и време на осъществяване. Учениците в 12-ти клас могат да се включат в една от онлайн школите. Процесът на кандидатстване става онлайн и включва попълване на форма за кандидатстване, както и приемен тест, който би трябвало да бъде решен до 5-и октомври.

Разпределение на стратегии по възрастови групи

Учениците в 3-4 клас могат да вземат присъединяване в школи по „ Дигитални науки “. В тях децата ще подобрят цифровите си умения и ще се срещнат със света на технологиите.

Обученията за 5-7 клас развиват основни цифрови умения, а учениците могат да избират сред 4 стратегии – „ Дигитални науки “, „ Разработка на игри “, „ Алгоритмично програмиране “ и „ Уеб програмиране “.



Обученията за 8-11 клас подкрепят кариерната ориентировка на учениците и тяхната следваща професионална реализация, посредством практическа устременост и съвременна стратегия. Те могат да вземат участие в една от три стратегии – „ Дигитални науки “, „ Разработка на игри “ и „ Уеб програмиране “.

Обученията за 12 клас ще се организират в онлайн формат и възпитаници от цялата страна могат да аплайват за една от двете стратегии – „ Разработка на игри “ и „ Уеб програмиране “.

Повече информация за стратегиите може да бъде открита на.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безвъзмездна ИТ самодейност за възпитаници от 3-ти до 12-ти клас в България. Нейната задача е да приготвя идващите генерации за специалностите на цифровото бъдеще с интерактивни стратегии, налични за всички възпитаници.

От основаването ѝ през 2010 година до през днешния ден, тя е обучила над 20 000 деца и младежи на възраст сред 7 и 18 година на програмиране и цифрови технологии. Изследване удостовери, че стратегиите на Училищна Телерик Академия оказват помощ на учениците да усвоят необятен набор от цифрови и когнитивни умения, да се развият като персони, както и най-важното - огромна част да намерят своята професионална реализация в България!

През последните 6 години самодейността разшири мащаба доста, с помощта на стратегическото партньорство с Фондация „ Америка за България “, както и поддръжката от общини, компании, частни донори и сътрудници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР