Най-малко седем души са изчезнали след наводненията, причинени от унищожаването

...
Най-малко седем души са изчезнали след наводненията, причинени от унищожаването
Коментари Харесай

Най-малко 7 безследно изчезнали в наводненията след взривяването на украинския язовир

Най-малко седем души са изчезнали след наводненията, породени от унищожаването на язовира Нова Каховка, оповестиха Ройтерс и ТАСС, като цитират назначения от Москва кмет на града.

Това е броят на безследно изчезналите, " за които знаем сигурно ", посочи Владимир Леонтиев.

Обстрелът на Херсонска област през последният ден е довел до гибелта на един човек, а различен е бил ранен, заяви от своя страна в Телеграм украинският губернатор Олександър Прокудин.

Масовите евакуации не престават през днешния ден в Южна Украйна след частичното разрушение на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа, което докара до наводняване на доста места по поречието на река Днепър и за което Москва и Киев си разменят взаимни обвинявания, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ситуацията е най-тежка в херсонския регион " Корабелни ". Понастоящем равнището на водата се е покачило с 3,5 метра, над хиляда къщи са наводнени ", съобщи Олексий Кулеба, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Евакуациите ще продължат през днешния ден и през идните дни - те се правят с рейсове и влакове, разясни Кулеба.

" Има заплаха над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Украинските управляващи изтеглят над 17 хиляди души. За страдание, над 25 хиляди души се намират на територия под съветски надзор ", съобщи през вчерашния ден основният прокурор на Украйна Андрий Костин.

" Досега са наводнени 24 обитаеми места в Украйна ", съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко.

Европейският съюз ще даде " нужната помощ " на Украйна след частичното разрушение на Каховската Водноелектрическа централа, съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след телефонен диалог през днешния ден с висшия представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи Франс прес.

" Европейски Съюз е подготвен да даде нужната помощ (включително хуманитарна) за намаляване на последствията от тази злополука, породена от Русия ", написа Кулеба в " Туитър ".

Киев и Москва се упрекват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа, отбелязва Агенция Франс Прес.
Има вода за изстудяване на Запорожката АЕЦ за месеци напред, споделя МААЕ
Голямото изкуствено езеро с вода за изстудяване на Запорожката АЕЦ е цялостно и запасите ще стигнат за месеци напред, разгласи довечера Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от Ройтерс.

Езерото се намира близо до Каховската Водноелектрическа централа. То нормално черпи вода точно от язовира.

По-рано вчера генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че няма непосредствена заплаха за Запорожката АЕЦ, но даде обещание основаният във Виена нуклеарен регулатор на Организация на обединените нации да ревизира бързо равнището на водата в басейна за изстудяване.
Удавен зоопарк
Няколкостотин животни от зоопарк в Нова Каховка може би са се издавили в наводненията, породени от частичното разрушение на язовирната стена в града, съобщи ДПА.

Олена Наврозка, която е притежател на зоопарка, твърди, че всички 300 животни са починали, включително маймуни, магарета и понита. Тя добавя, че съветските военни, окупирали Нова Каховка, са създали невероятно евакуирането на животните.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР