Най-малко кандидати има за паралелките каменоделство, подемно-транспортна техника и електротехника

...
Най-малко кандидати има за паралелките каменоделство, подемно-транспортна техника и електротехника
Коментари Харесай

Близо 200 професионални паралелки се закриват въпреки липсата на кадри


Най-малко претенденти има за паралелките каменоделство, подемно-транспортна техника и електротехника

Повече от 8000 свободни места в гимназиите преди началото на образователната година. Заради неналичието на претенденти учебните заведения към този момент закриха стотици паралелки след седми клас. Най-малко искащи има за за професионалните гимназии.

Оказва се, че след третото последно класиране на седмокласниците учебните заведения в страната са били принудени да закрият 245 паралелки. Близо 90% от тях са професионални. Ученици се търсят за още над 8300 други свободни места. Отново по-голямата част от тях са в професионалните гимназии за сметка на профилираните.

Сред паралелките, за които има минимум претенденти, са каменоделство, подемно-транспортна техника, електротехника. Търсят се още бъдещи фризьори, кулинари, електромонтьори и биотехнолози.

Христо е един от признатите още на първо класиране в Математическата гимназия в Благоевград. В листата му с аварийни разновидности не е попаднала нито една професионална паралелка. Именно визията, че професионалните гимназии оферират остарели специалности е причина за неналичието на интерес към тях, считат шефове.

Най-много закрити професионални паралелки има в столицата - 16. Нито един възпитаник не е поискал да се образова за багерист и каменоделец. Без интерес са останали и паралелките за асансьорни техници, произвеждане на тапицирани произведения и произвеждане на кулинарни произведения. Последствията са за бизнеса.

Затова през юни най-търсените специалности се снабдиха със статут "защитени ", а паралелките, учащи фрагменти за тях, получиха в допълнение финансиране. Те могат да се осъществят при по-малък брой на учениците. Така една професионална паралелка ще се избави от закриване даже и единствено с 10 записани възпитаници.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР