Най-малко четирима затворници са загинали, а повече от 60 са

...
Най-малко четирима затворници са загинали, а повече от 60 са
Коментари Харесай

Трагедия в ирански затвор. Десетки ранени


Най-малко четирима пандизчии са починали, а повече от 60 са ранени след пожар в пандиза Евин в иранската столица Техеран. Там присъди излежават доста политически пандизчии и хора с двойно поданство, осведоми Българска национална телевизия.

Информацията за случая е спорна - имаше данни за протест в едно от крилата, които по-късно бяха опровергани. Според държавните медии обаче, протичащото се в Евин няма връзка с продължаващите повече от месец митинги против властта.
-->
Стрелба и детонации, гъст пушек и пламъци в пандиза Евин са запечатали клипове, пуснати в обществените мрежи в Иран, и публикувани от осведомителните организации в страната. Според първичните данни в шивашки завод на пандиза е избухнал пожар след спор сред пандизчии. Появи се информация и за протест в едно от отделенията на мястото за отнемане от независимост, само че по-късно тя беше опровергана.

В пандиза присъди излежават голям брой чужденци, част от тях са били освободени за няколко дни, което роди хипотезата, че властта е инициирала палежа в Евин. След новината за избухналия пожар, стотици жители и коли се насочиха към пандиза. Край стените му събраха и близки на лишени от независимост.

Няколко часа по-късно властта разгласи, че обстановката е овладяна. Не е ясно дали случаят има връзка с антиправителствените митинги, които не престават в Иран повече от месец.

Причина за недоволството стана гибелта на 22 годишна жена. Според формалната информация, след задържането си поради неспазване на разпоредбите з аносене на хиджаб, тя е умряла от инфаркт. Семейството ѝ твърди, че ѝ е нанесен побой от нравствената полиция и това е причина за кончината ѝ.

Демонстрациите в Техеран не престават - медиите разпространиха фрагменти, на които се виждат протестиращи студенти, като на моменти напрежението ескалира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР