Най-малко четирима души са загинали при взрив на бомба в

...
Най-малко четирима души са загинали при взрив на бомба в
Коментари Харесай

4 загинали при взрив в близост до протест в Пакистан


Най-малко четирима души са починали при гърмеж на бомба наоколо до политически митинг в Пакистан, оповестиха публични лица, до момента в който страната се приготвя да отиде на избори идната седмица, съобщи Агенция Франс Прес.

Полицията в столицата на провинция Белуджистан Квета заяви, че бомба, сложена на мотоциклет, е избухнала по време на митинг на поддръжници на партията " Пакистански техрик-е-инсаф " (ПТИ) на ограничения от независимост някогашен министър председател Имран Хан.

" Шествието на ПТИ минаваше оттова, само че не е ясно дали е бил цел или не ", съобщи висшият полицейски чиновник Фархан Захид.

Васим Баиг, представител на здравния отдел на провинцията, съобщи, че с изключение на четиримата убити са ранени и шестима души.

В изказване ПТИ заяви, че трима нейни деятели са били измежду починалите на митинга - колона от мотоциклети и коли, която минава през града, с цел да поддържа собствен претендент преди националните избори, планувани за 8 февруари.

Говорител на партията съобщи, че е прекомерно рано да се каже дали те са били съзнателно набелязани.

Пакистанската изборна комисия съобщи, че организира следствие.

Нападението беше осъществено единствено няколко часа откакто създателят на ПТИ Имран Хан беше наказан на 10 години затвор по обвиняване в приключване на секретни държавни документи.

Хан и ПТИ настояват, че са подложени на невиждани репресии, целящи да предотвратят връщането им на власт на изборите на 8 февруари.

71-годишната някогашна звезда на крикета беше свален от поста си през 2022 година и стартира акция на опълчване против военните ръководещи в Пакистан, които съгласно него са заговорничили да сложат завършек на премиерството му.

Оттогава той е заровен под лавина от правосъдни каузи и му е неразрешено да се кандидатира за поста, до момента в който ПТИ значително е изтласкана от общественото пространство.

Пакистан страда и от рецесия в сигурността, като след връщането на талибаните на власт в прилежащ Афганистан броят на нападенията на бойци внезапно се усили.

По данни на основания в Исламабад Център за проучвания и изследвания в региона на сигурността през предходната година жертвите са достигнали шестгодишен връх, като са били убити повече от 1500 цивилни жители, чиновници на силите за сигурност и бойци.

Исламабад упреква талибаните за повишаването на броя на нападенията, като твърди, че те не вършат задоволително, с цел да изкоренят войнствеността в Афганистан. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР