Най-малко 820 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко,

...
Най-малко 820 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко,
Коментари Харесай

Над 800 са вече жертвите на земетресението в Мароко

Най-малко 820 са към този момент жертвите на разрушителното земетресение в Мароко, оповестиха локалните управляващи.

По-рано беше оповестено предизвестие за предстоящи нови, по-силни земетресения, след снощното мощно земетресение от 6.8 по Рихтер.

До този миг няма публични данни за потърпевши или починали български жители, оповестиха от Министерството на външните работи след питане от.

Междувременно Испания предложи да изпрати спасители в бедстващите региони, заяви външният министър Хосе Мануел Албарес. Пред кореспонденти на срещата на върха на Г-20 в Индия Албарес съобщи, че Испанското военно звено за изключителни обстановки, както и неговите организации за помощ и посолството са на " цялостно разположение на Мароко, на народа на Мароко, с цел да се опитат да облекчат тази обстановка и да спасят колкото се може повече хора ".

Епицентрът на труса с магнитуд 6,8 по Рихтер е бил на 72 километра югозападно от Маракеш и на дълбочина към 18 километра и е бил усетен в Рабат, Казабланка и Есауира, както и в прилежащ Алжир.

" Усетихме доста мощен трус и разбрах, че това е земетресение ", сподели по телефона за Агенция Франс Прес Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

" Видях по какъв начин постройките се движат. Не е наложително да имаме рефлекси за подобен вид обстановки. След това излязох на открито и там имаше доста хора. Всички хора бяха в потрес и суматоха. Децата плачеха, а родителите бяха смутени ".

" Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, само че по-късно още веднъж се включи. Всички взеха решение да останат на открито ", добави той.

Съобщава се, че в лечебните заведения в Маракеш е имало " голям напор " от ранени хора.

В град Ал-Хауз, покрай епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в руините, откакто къщата им се срутила, оповестяват локалните медии.

Системата PAGER на USGS, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде оранжева паника за стопански загуби, съгласно която е допустимо да бъдат нанесени обилни вреди, и жълта паника за смъртни случаи, свързани с трусовете, която демонстрира, че са вероятни някои жертви.

От USGS обявиха, че " популацията в този район живее в структури, които са мощно уязвими при трусове ".

Мароко претърпява чести трусове в северния си район заради разположението си сред Африканската и Евразийската плоча.
През 2004 година минимум 628 души починаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР