Най-малко 70 души са загинали за една седмица от студената

...
Най-малко 70 души са загинали за една седмица от студената
Коментари Харесай

33 градуса под нулата: Студената вълна в Афганистан взе най-малко 70 жертви

Най-малко 70 души са починали за една седмица от студената вълна, обхванала Афганистан - страна, която към този момент е изправена пред доста сериозна филантропична рецесия, оповестиха фактическите управляващи на талибаните.

В Кабул и провинциите на бедната страна от Югоизточна Азия температурите паднаха много под нулата след 10 януари. В централната провинция Горе бяха регистрирани най-ниските: -33°C през уикенда на 14 и 15 януари. В провинция Багдадис термометрите демонстрираха -28°С.

" Тази зима е надалеч най-студената през последните години ", съобщи пред Агенция Франс Прес Мохамед Насим Муради, началник на метеорологичната работа на Афганистан. " Очакваме студената вълна да продължи още една седмица или повече ", предизвести той.

По данни на министерството за ръководство на бедствията минимум 70 души са починали след началото на студената вълна. Изгубени са и 70 000 глави добитък - животни от извънредно значение за страната.

В провинциите бездомни фамилии се струпват към огньове, до момента в който в покритата със сняг столица по-големите късметлии се събират към обичайни печки, в които се горят дърва или въглища.

В регионите в централната и северната част на страната изобилните снеговалежи са затворили пътища, съгласно фотоси, качени в обществените мрежи.

Студената вълна способства за големите компликации, които страната, която към този момент е изправена пред една от най-сериозните филантропични рецесии на планетата, би трябвало да преодолее. Повече от половината от 38-милионното население на Афганистан е изправено пред остра продоволствена неустановеност. Три милиона деца са изложени на риск от недохранване.

Афганистанската стопанска система, която така и така е в тежко положение от десетилетията на война, изпадна в още по-дълбока рецесия, защото милиардите от интернационалната помощ бяха спрени, откакто талибаните завзеха властта през август 2021 година

Разпределянето на филантропична помощ от неправителствени организации също е сложено под въпрос след решението на талибаните от 24 декември да забранят на дамите да работят за тях. Големи неправителствени организации преустановиха активността си в символ на митинг против това решение, което се отнася за всички области като се изключи една - опазването на здравето.

Някои от тях възобновиха активността си в тази област през последните няколко дни в някои провинции, откакто получиха уверения от управляващите, че техните служащи ще могат да работят безвредно и гладко.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР