Най-малко 20 души са загинали, а близо 300 други са

...
Най-малко 20 души са загинали, а близо 300 други са
Коментари Харесай

Най-малко 20 загинали при експлозия на бензиностанция, докато жителите на Нагорни Карабах бягат в Армения

Най-малко 20 души са починали , а близо 300 други са ранени при детонация на претъпкана бензиностанция в Нагорни Карабах , до момента в който хиляди хора се втурнаха да бягат, пресичайки границата в Армения, оповестиха сепаратистките управляващи в района във вторник, предава „ Асошиейтед прес “.

Повече от 13 500 души – към 12% от популацията на района – са избягали през границата след бързата военна интервенция на Азербайджан за цялостното възобновяване на сепаратисткия район след три десетилетия сепаратистко ръководство, заяви държавното управление на Армения във вторник сутринта.

Експлозията е станала в миг, когато хората са се редили на опашка, с цел да заредят колите си на бензиностанция край районната столица Степанакерт късно в понеделник. Здравното министерство на сепаратисткото държавно управление заяви, че са открити 13 тела, а седем души са умряли от пострадвания, породени от гърмежа, чиято причина остава неразбираема. То добави, че 290 души са приети в болница, а десетки от тях остават в тежко положение.

Министерството на здравеопазването на Армения заяви, че във вторник сутринта хеликоптер е докарал някои от жертвите на гърмежа в Армения и се чакат още полети.

Помощникът на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев съобщи през X, до неотдавна прочут като Twitter, че лечебните заведения в Азербайджан са подготвени да лекуват потърпевшите, само че не се знае дали някой е бил откаран при тях. По думите му Азербайджан е изпратил медикаменти за лекуване на изгаряния и друга филантропична помощ .

От месеци в Нагорни Карабах има дефицит на бензин, а детонацията в допълнение ускорява паниката на локалните поданици дали ще могат да изкарат. Арменската граница се намира на към 35 км от Степанакерт. По улиците на Степанакерт се тълпят коли, носещи огромни товари на покривите си, а жителите стоят или лежат по тротоарите до купчини багаж.

Миналата седмица азербайджанските военни разгромиха арменските сили в 24-часов блиц-контрол , принуждавайки сепаратистките управляващи да се съгласят да сложат оръжие и да стартират договаряния за „ реинтеграция “ на Нагорни Карабах в Азербайджан.

Въпреки че Азербайджан даде обещание да съблюдава правата на етническите арменци в района и да възвърне доставките след 10-месечна обсада, доста локални поданици се притесняват от репресии и вземат решение да изоставен. Блокадата на Азербайджан на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, докара до сериозен дефицит на храна, медикаменти и гориво в района.

Москва съобщи, че съветските миротворци в Нагорни Карабах оказват помощ за евакуацията . До понеделник вечерта в лагера на миротворците там са останали към 700 души.

По времето на Съветския съюз Нагорни Карабах беше самостоятелен регион в състава на Азербайджан, само че в последните години на Съюз на съветските социалистически републики сепаратистките настроения се ускориха, а по-късно избухна война.

В сепаратистките боеве, завършили през 1994 година, Нагорни Карабах мина под контрола на етнически арменски сили , подкрепяни от арменската войска. По време на войната през 2020 година Азербайджан си връща елементи от Нагорни Карабах дружно с близките територии, за които арменските сили претендират по време на предходния спор.

Съгласно примирието, което постави завършек на бойните дейности през 2020 година , Русия изпрати в района мироопазващи сили от към 2000 души. Но арменските публични лица и районните управляващи се оплакаха, че миротворците не желаят или не могат да прекратят блокадата .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР