Най-малко 18 души са били убити и 865 са били

...
Най-малко 18 души са били убити и 865 са били
Коментари Харесай

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Най-малко 18 души са били убити и 865 са били ранени през нощта, откакто иракските сили за сигурност са разкрили огън с бойни патрони по протестиращите в свещения за шиитите град Кербала, оповестиха източници от силите за сигурност и медицински източници, представени от " Ройтерс ".

Три протестиращи са починали в южния град Насирия от рани, получени от предходни митинги, споделиха медицински източници. Според разнообразни известия в обществените медии още десетки са били убити през нощта в понеделник.

Иракчани излязоха по улиците за четвърти ден в понеделник във втора вълна от митинги против държавното управление на премиера Адел Абдул Махди и политическия хайлайф, за който споделят, че е подкупен и откъснат от хората и техните проблеми. Общият брой на жертвите след началото на размириците на 1 октомври към този момент е минимум 250 души.

Размириците, подклаждани от неодобрение от икономическите усложнения и всеобщата корупция, нарушиха близо две години относителна непоклатимост в Ирак, който от 2003 до 2017 година претърпя непозната окупация, революция и нахлуване на терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

Силите за сигурност са употребявали сълзотворен газ против възпитаници и студенти през вчерашния ден, които не се подчинили на предизвестие от премиера Адел Абдул Махди и се причислиха към хиляди в Багдад, протестиращи против неговото държавно управление.

Войници са били видени да бият гимназисти с палки в два региона на Багдад. В изказване на военното министерство случаят беше наказан и се уверяваше, че тези бойци не представлявали иракската войска като цяло. Не се споделяше дали те ще бъдат осъдени.

Популисткият шиитски свещеник Моктада ал Садр, който поддържа най-големия парламентарен блок и оказа помощ за довеждане на власт на нежното съдружно държавно управление на Абдул Махди, прикани през вчерашния ден за предварителни избори, откакто в столицата Багдад беше разгласен полицейски час.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР