Най-малко 13 са жертвите на силното земетресение, което разтърси Албания.

...
Най-малко 13 са жертвите на силното земетресение, което разтърси Албания.
Коментари Харесай

Броят на пострадалите при земетресението в Албания продължава да расте

Най-малко 13 са жертвите на мощното земетресение, което раздруса Албания. Засегнати са столицата Тирана, както и западни и северни региони на страната, има съществени материални вреди. Вече се оповестява, че над 600 ранени са в лечебни заведения. Часове по-късно трус с магнитуд 5,4 раздруса Босна, няма известия за потърпевши хора.

Земетресението беше усетено и в България. Най-осезаемо по високите етажи на постройките в София, Перник, Благоевград и Кюстендил.

От Министерството на външните работи към този момент нямат информация за починали и ранени българи в Албания. При нужда българските жители могат да се свържат с посолството ни в Тирана на посочените телефони: +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Трусът раздруса Албания малко преди 4 през нощта и завари хората в леглата.

Епицентърът е в Дуръс, на 10 км дълбочина. Адриатическото пристанище и покрайнините са най-силно потърпевши. Шест жертви има и в Тумане. Полицаи, пожарникари, военни и доста жители разчистват парчета от разрушени здания. Десетки са ранени, до момента в който са се опитвали да излязат от здания на улицата, с цел да спасят себе си и децата си.

Щетите в Тирана са по-малко. Сградата на българското посолство е напукана от трусовете, само че няма потърпевши наши сънародници, сподели за Българска национална телевизия консулът ни в Тирана Благой Петров.
Благой Петров, консул на България в Тирана: За благополучие нямаме данни за потърпевши българи. Дано по този начин и да остане. Държим връзка с цялата българска общественост. Дали сме и телефони - който има прочут, да може да ни звъни, в случай че има потребност от нещо.
Имаше и десетки вторични земетресения, усетени в прилежащите страни. Гърция изпрати екипи, които оказват помощ в избавителните работи. Румъния изпрати два самолета със спасители и техника.

През септември в Албания стана земетресение с магнитуд 5,6, несъмнено като най-силното за последните десетилетия.

Екип на " По света и у нас " пътува към най-засегнатите райони на Албания. Комуникациите там са извънредно затруднени. Албанците са в потрес след труса. В първия миг те са се опитвали да избягат допустимо най-далеч от високите здания. Един човек е умрял, откакто се е опитал да се избави, скачайки от високо.

Броят на ранените е над 600 и непрестанно пораства. В момента всички старания са ориентирани към избавителните интервенции. Под доста от руините към момента се намират хора и спасителите се пробват да доближат до тях. До момента няма данни какъв брой оживели може да се намират под отломките.

През деня под някои от постройките се чуваха гласове на затрупани хора, които се опитваха да насочат спасителите. Седем тела бяха извадени из под рухнала постройка в Дурас, а пет в Тумане. Вторичните земетресения също са мощни три от тях бяха пета степен по Рихтер.

Много от хората се готвят тази нощ да спят навън, тъй като се опасяват от нови земетресения или поради това, че домовете им към този момент са в парчета.

Премиерът Еди Рама прикани към успокоение в този трагичен миг и към взаимна поддръжка, с цел да могат хората да преодолеят шока.

България е в подготвеност да изпрати спасители в Албания
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР