Най-мъжкото от всички алхоколни напитки, бирата, е измислена от жена. Това

...
Най-мъжкото от всички алхоколни напитки, бирата, е измислена от жена.
Това
Коментари Харесай

Жените са измислили бирата

Най-мъжкото от всички алхоколни питиета, бирата, е измислена от жена.

Това твърди английската изследователка Джейн Пейтън, представена от вестник Дейли Телеграф. Според нейните изследвания дамата е изиграла решаваща роля в историята на тази напитка.

" Жената е основала бирата и много дълго време единствено на нежния пол е било позволен достъп до пивоварните и консумирането на бира ", споделя пред изданието Пейтън.

Тя твърди още, че допреди 200 години бирата се е считала за храна. Именно като такава е била в компетенцията на дамата.

Още преди 7000 години в Месопотамия, където бирата се е считала за подарък от Боговете, само дамите са произвеждали пенливата напитка и са ръководели бирариите.

В скандинавската и в британската просвета бирата също е била изключително известна измежду дамите. В Англия, да вземем за пример, дамите са произвеждалив домашни условия, обичайният ейл. Той бил предопределен освен за домашна консумация, само че и за продажба и от него домочадието увеличавало бюджета си.

 Пиво

Според някои исторически източници Кралица Елизабет І закусвала бира и обичала да пие от нея когато и да е.

Жените отстъпили основната си роля в производството на бира по време на промишлената гражданска война в края на XVIII век. Тогава ролята на дамата в производството на най-старата алкохолна напитка отслабнала.

" Ясно ми е, че мъжете ще се шокират, когато чуят това, само че за бирата би трябвало да благодарят на дамата ", споделя Пейтън.

И по този начин в този момент бирата е най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте, получено основно от малцов ечемик, само че е допустима и използването на пшеница, царевица, ориз. За ферментацията спомага ферментационна квас.

Бирата се ароматизира с хмел, който придава мъка ѝ и работи като естествен консервант. Често се прибавят и други аромати посредством билки и плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР