Най-лошият сценарий за българската икономика е, ако Русия спред петрола

...
Най-лошият сценарий за българската икономика е, ако Русия спред петрола
Коментари Харесай

Издържаме 6 месеца без руски петрол и при затворен Босфор

Най-лошият сюжет за българската стопанска система е, в случай че Русия спред петрола и бъде затворен Босфорът. При този сюжет стопанската система ни може да издържи шест месеца. Това съобщи вицепремиерът Асен Василев по време на парламентарния надзор.

Според Василев обаче Европейската комисия ще даде опция на България да получава съветски нефт, в случай че има ембарго, като паралелно с това ще се търсят способи за диверсифициране на доставките.

" Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при прекъсване на съветския нефт. Това е най-черният сюжет, който може да си представим, тъй като това значи, че няма от кое място да влезе транспортен съд, който да стигне до пристанище Росенец, което е главното петролно пристанище в страната.

Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се употребяват за бърза реакция при подобен сюжет. Българският народен интерес, както нееднократно съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от глобите за нефт от една страна и въпреки това да диверсифицираме последователно доставчиците на нефт. Да се създадат автомагистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца ", изясни Василев.

На въпрос дали е допустимо " Лукойл-Нефтохим " да бъде национализирана Василев съобщи, че това е невероятно, тъй като чисто юридечекси тя не е съветска, а швейцарска.

" Това би вкарало България в голям интернационален проблем, тъй като ние ще експроприираме дялове на частна компания, която не е в забранителен лист. " Лукойл " са си организирали нещата по този начин, че компанията в действителност е швейцарска, а не съветска благосъстоятелност ", изясни Василев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР