Най-красивите древни градове в света – докато големите разпръснати градове

...
Най-красивите древни градове в света – докато големите разпръснати градове
Коментари Харесай

Най-красивите древни градове в света – топ 10 класация

Най-красивите антични градове в света – до момента в който огромните разпръснати градове сигурно са съвременен феномен, градските центрове съществуват по целия свят от най-малко 6 000 години.

Независимо дали вследствие на човешки спор или естествени бедствия, доста антични метрополиси са изправени пред сложни времена и все пак техните руини стоят през днешния ден, предлагайки прозорец към липсващ свят. Разходете се надолу върху тези красиви изображения, с цел да видите едни от най-красивите антични градове на Земята.

10. Мачу Пикчу, Перу

Построен върху било на 2500 м н.в., най-известният обект на инките в света има невероятна конюнктура измежду върховете на Андите в южно Перу. Строителите, построили този град през 15-ти век, не са употребявали хоросан при изработката на 150-те здания, направени от фини сухи каменни стени.

Мистерията към момента обкръжава задачата на цитаделата, само че се счита, че е била по едно и също време жилищен и набожен център. Името Мачу Пикчу се пояснява като Стар връх.

Градът евентуално е бил дом на по-малко от 1000 -1200 индивида, които може би са служили на кралската династия. Обектът е зарязан единствено 100 години откакто е издигнат, към времето на испанската инвазия в Централна Америка, макар че няма доказателства испанците в миналото да са намирали отдалечения град. Безбройните каменни стъпала, свързващи храмове, хранилища, дворци, бани и 700 аграрни тераси, са удостоверение за една изгубена, само че напреднала цивилизация.

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

9. Бутринт, Албания

Населяван от праисторически времена, Бутринт в Южна Албания има много история. Той е бил гръцка колония, римски град, епископски център, византийски аванпост и за малко е окупиран от венецианците. До 4-ти век прочие н. е. възходящият метрополис включвал спектакъл, акропол и конгрес, до момента в който през 1-ви век сл. Хр. римският император Август Цезар в допълнение уголемява града посредством създаване на акведукт и баня.

Благодарение на бурното си минало Бутринт е комбинация от архитектурни стилове, които обгръщат три хилядолетия от средиземноморската история. Невероятната мозайка на пода на баптистерия от 6-ти век, респект към християнството, е необикновено представление. Градът е издигнат на полуостров измежду блатисти пейзажи измежду буйна зеленина в това, което през днешния ден е народен парк.

8. Якшилан, Мексико – най-красивите антични градове в света

В южно Мексико, покрай границата с Гватемала, този античен град на маите е прочут със своите впечатляващи изваяни каменни загради над вратите и прозорците с йероглифни текстове, които разказват династичната история на региона. Казва се, че името Yaxchilán значи Зелени камъни на езика на маите.

Датиращи от 4-ти век след Христа, постройките са покрити със комплицирани украшения. Каменни монолити, известни като стели, издълбани с надписи или украшения, стоят внушително пред огромните здания. Обвит в джунглата, стратегическото местонахождение на Якшилан на брега на река Рио Усумацинта го направи един от най-важните градове на маите. Поредица от войни поставя завършек на оживеността на града през 9-ти век сл. Хр.

Може би в миналото част от града е изглеждал по следния метод:

7. Тимгад (Тамугади), Алжир

Най-голямото римско населено място, издигнато в миналото в Северна Африка, Тимгад е учреден през 100 година сл. Хр. от император Траян и е издигнато за пенсионирани военни. Застанал високо на плато, той е посипан с арки, колони и рушащи се стени. Въпреки че е надалеч от Рим, Траян построява града като модел на римски град с истинската мрежа от улици, в това число Decumanus Maximus, основната артерия на града изток-запад, която към момента се вижда.

Огромният амфитеатър на града с 3500 места е значително недокоснат. Смята се, че библиотеката, която датира от 3-ти или 4-ти век след Христа, в миналото е била снабдена с към 3000 папирусни ролки. През 5-ти век градът е разграбен от вандалите и отива в крах и занемаряване. След това шотландският откривател Джеймс Брус попада на руините в края на 1765 година, заровен в пустинята.

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

6. Ефес, Турция

Разположен на западния турски бряг, Ефес е най-цялостният гръко-римски град в Средиземно море. Основан през 10-ти век пр.н.е., градът притегля търговци, моряци и поклонници от целия свят. През 133 година прочие н. е. става римска провинция и при Август Цезар става първият град в Римска Азия. Местната легенда споделя, че това е последният дом на Дева Мария.

Ефес е мястото на храма на Артемида , едно от седемте чудеса на античния свят. И макар че през днешния ден не се вижда доста, фасадата на Библиотеката на Целз , която датира от времето на император Адриан през първата половина на 2 век сл. Хр., към момента е красиво непокътната. Смята се, че в миналото е съдържала 12 000 свитъка. Библиотеката е разрушена през 262 година след земетресение, само че фасадата е възобновена от археолози през 70-те години на предишния век.

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

5. Лептис Магна, Либия – най-красивите антични градове в света

Лептис Магна , на средиземноморския бряг на Либия, е един от най-красивите градове на Римската империя. Основан през 7-ми век прочие н. е., той е родното място (през 145 година сл. Хр.) на Септимий Север , който уголемява и украсява града, когато става император през 193 година сл. Хр. Голяма част от благосъстоянието му се основава на производството на зехтин, изнасяно за останалата част от империята през нейното пристанище.

След като е бил заровен под пясъка от епохи, градът е изумително добре непокътнат. Има луксозни бани с цветни картини на ловни подиуми, украсена триумфална арка, издигната от Септимий Север и амфитеатър с панорама към Средиземно море оттатък. Градът е унищожен от цунами през 365 година сл. Хр. и е в крах до разкопките през 20-ти век.

Има уместно видео с реконструирания град, само че за жалост с доста неприятно качество. Ако въпреки всичко желаете да видите видеото, отидете на този линк:

Реконструкция на Лептис Магна

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

4. Тикал, Гватемала

Дълбоко в тропическите гори на Северна Гватемала се намира Тикал, крепост на маите, датираща от 4-ти век пр.н.е. до 9-ти век след Христа. Има отлично непокътнати каменни храмове, дворци и публични площади. Тикал е един от най-важните и най-големите археологически обекти в Централна Америка, датиращи от времето на Колумб.

Някога в този популярен град е имало хиляди структури. Големият площад се намира в центъра и е ограден от две големи пирамиди от изток и запад и от акропол от север и юг. Има безчет храмове, някои от които се издигат на височина над 40 метра. Градът не е единствената атракция тук, защото покрайнината изобилства от екзотична флора, диви животни и стотици типове птици.

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

3. Аютая, Тайланд

Втората столица на Кралство Сиам (сега Тайланд), Аютая , датираща от 14-ти век, в миналото е била един от най-големите и най-космополитни градове в света. В продължение на 400 години той е бил център на изкуството, архитектурата и литературата до унищожаването му от нахлуваща бирманска войска през 18-ти век.

Разположен на 89 км северно от Банкок, неговите хипнотизиращи руини са удостоверение за предишното архитектурно величие на града. Високите кули-реликварии се намират до големи будистки манастири, доста от които са отчасти реставрирани и обезпечават взор върху един от най-важните тогавашни центрове за търговия и дипломация в Азия. Вековни дървесни корени, извиващи се през доста архитектурни особености, придават на града тайнствен тип.

2. Херкулан, Италия – най-красивите антични градове в света

Подобно на по-известния си комшия Помпей, Херкулан на югозападния италиански бряг също е опустошен при изригването на Везувий през 79 година сл. Хр. Въпреки че Помпей е архитектурно по-впечатляващ, се счита, че потокът от прахуляк и пепел от вулкана е оказал помощ за запазването на постройките на Херкулан в по-висока степен. Обикновените улици, къщи, магазини и обществени домове дават завладяваща фотография на ежедневния римски живот.

Богатият хайлайф на града живеел в изискани вили, украсени с красиви мозайки и разноцветен мрамор. Животът стартира обикновено в този ден в края на лятото на 79 година сл. Хр. и приключва с трагичното заличаване на този градски център, дружно с по-голямата част от популацията му. Толкова огромна част от града, в това число останките на някои поданици, са съвършено непокътнати в тази призрачна капсула на времето.

Може би в миналото градът е изглеждал по следния метод:

1. Сигирия, Шри Ланка

Величественият град Сигирия се намира на върха на 182 метра висок гранитен връх, издигащ се от буйни равнини в централна Шри Ланка. Отнема с напрежение нанагорнище от 1200 стъпала нагоре по отвесния борд на скалата, с цел да стигнете до върха. Сигирия значи Лъвската канара, а градът е издигнат от крал Кашяпа I към 477 година сл. Хр. като център на неговата империя.

Комплексът включва дворцова зона, заобиколена от укрепления, валове, павирани пътеки и озеленени градини с декоративни басейни. На плато към средата на скалата, истинският вход е изваян под формата на лъв с лапи, глава и плещи, издълбани в камъка. За страдание в този момент липсват главата и раменете.

Отвесните стени на скалата са украсени със фрески, прославящи женската хубост, до момента в който по този начин наречената Огледална стена с гладка остъклена мазилка има доказателства за вековни графити. Казва се, че крал Кашяпа се наслаждавал на себе си в красиво полираната повърхнина на стената. След гибелта на краля градът запада и по-късно става будистки манастир, до момента в който не е зарязан през 14-ти век.

С това приключва нашата ранглиста. Оставили сме известни градове като античен Рим, Атина, Константинопол и други за бъдеща ранглиста. Завършваме с няколко фотоси от едни минали времена и реорганизация на няколко български града (Пловдив, София, Севтополис, Чѐрвен и Несебър).


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР