Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие

...
Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие
Коментари Харесай

АПИ: Строителят на обходния път на Поморие да махне инертните материали от езерото

Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие би трябвало да предприеме дейности за премахване на инертните материали, останали от градежа в региона на Поморийското езеро, както и да рекултивира близките терени. Разпореждането е на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Влошаване положението на хидрологичния режим на Поморийското езеро и навлизането на сладки води е главният проблем, който може да се отрази пагубно върху природата, солодобива, калообразуването и туризма, сигнализираха природозащитни организации на първия Консултативен съвет за бъдещето на Поморийското езеро, който се състоя в град Поморие през ноември. Като една от аргументите бе посочено, че поради депонираните при строителството на обходния път на Поморие земни маси са настъпили промени, довели до вливането на сладки води в езерото от река Адата, известна още като Каменарска и Пазариолу. Ще подхващат ли дейности по премахване на казуса и в какви срокове-с този въпрос БНР-Бургас се обърна към Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и Агенция „Пътна инфраструктура“. 

По-голямата част от инертните материали, образувани при строителството на обходния път на Поморие, са отстранени и има естествена проводимост и отклоняване на водите на река Адата до вливането й в Южния канал на езерото, е открила инспекция на организация „ Пътна инфраструктура “. Констатирано е, че са останали количества от земни маси и строителни материали, които не са депонирани и терените не са рекултивирани. В тази връзка е и едномесечният период, който компанията, реализатор на обекта, е получила. При инспекцията е открито и съществуването на голям брой строителни и битови боклуци, които не са от съответния обект. За отстраняването им ще бъде сезирана Община Поморие , прецизират от организацията. Оттам напомнят, че капиталовото предложение за обходен път на Поморие е утвърдено с решение Министерство на околната среда и водите,  а  отводняването на обекта е планувано по метод, който не разрешава постъпване на лекомислен воден отток от пътното платно в рамките на Поморийското езеро.  „Това решение подсигурява запазване на предпазената околност и зоните по Натура 2000. При построяването на обходния път на Поморие са изпълнени всички нужни екологични мерки“, безапелационни са от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

От Басейнова дирекция „Черноморски регион“ разясняват, че по време на строителството са осъществени две инспекции по сигнали на „Поморийски солници“. На 18 юни 2020 година е открито, че реката е подприщена и е отклонена паралелно на пътя по канал. На 18 септември след втората инспекция е издадено наставление до АПИ посредством строителя да се възвърне естествената проводимост на реката като се отстранен насъбраните земни маси, примесени с трошляк. В хода на инспекцията кметът на Поморие Иван Алексиев е показал абстрактен план за отклоняване на атмосферните и повърхностни води от южния отводнителен канал на езерото към Черно море. На 15 декември 2020 година последващият надзор на БДЧР е открил, че река Адата при построения улук протича с естествен размер, а подприщването е отстранено. 

На 16 юни 2021 година специалисти на басейновата дирекция са са ревизирали капиталовото предложение на Община Поморие за построяването на правоъгълен улук под пътя в региона на Поморийските солници. Дали са и наставление след реализирането на плана общината са предприеме трайно разрешаване на казуса с отводняването и отвеждането на водите от реката към Черно море. Към момента те са краткотрайно ориентирани към съществуващия ретензионен басейн на „Помоирйски солници“.  

На 30 ноември 2021 година се е състояла  Държавна приемателна комисия, назначена от РДНСК-Бургас по плана „Интегрирани ограничения за рехабилитация на съществуващи отводнителни канавки и уреди, целящи понижаване на открити закани и въздействия за типовете в Поморийското езеро“. Изграден е колектор, който води дъждовните води от уличното платно на пътя Врана-Бургас в сектора от кръстовището с общинския път на Каменар до кръговото за Поморие и прилежащите водосборни площи към него.   На 10 януари басейновата дирекция е предоставила на РИОСВ-Бургас мнение за допустимост на план за възобновяване на вливането на река Адата в Черно море. Възложител е Община Поморие.  

Димитър Попов от неправителствената организация „ Зелени Балкани “, която от години работи в региона на езерото, разяснява:

„От сателитните изображения на Гугъл earth се вижда, че в предишното водата от реката е достигала до южния отводнителен канал посредством една промяна, която при построяването на обходния път е била засипана и унищожена. Каналчето играе ролята на взаимозависимост сред Адата и южния отводнителен канал. Проверките преглеждат главно блокирането на течението на реката, което е осъществено по време на построяването на пътя. Вливането на реката непосредствено в Поморийското езеро и записването на мочурището, е нарушаване на заповедта за оповестяването на тази предпазена зона от Натура 2000, защото там ясно е указано, че се не разрешават действия, които трансформират хидрологичния режим на предпазената зона, а засипването на мочурището и смяна на течението на тази вада в Поморийско езеро е точно това-промяна на хидрологичния режим.“   

От „ Зелени Балкани “ се надяват на действителни дейности по предписанието от АПИ. Очакват и Регионална инспекция за опазване на околната среда да вземе отношение по проблема. 

Още чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР