Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е по негова лична

...
Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е по негова лична
Коментари Харесай

Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е действителна история за съкрушителната му несподелена любов…

Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е по негова персонална история за съкрушителна несподелена любов… Това е истината зад приказката „ Снежната кралица “. Тя отразява разрушеното сърце на един от най-известните и обичани създатели на приказки в света.

Невероятно красивата, само че студена владетелка на мразовития Север и дребното чинно, настойчиво момче, сглобяващо от късчета лед думата „ Вечност “…

Хората по целия свят знаят и обичат приказката „ Снежната кралица “. Но малко на брой знаят, че в действителния живот на Ханс Кристиан Андерсен също е имало снежна кралица.

Само че, за разлика от историята в приказката, в живота му за него тя не приключва с благополучен край.

Тя е единствената обич на Ханс – шведската певица Джени Линд. Тя е вдъхновителката на Андерсен за написването на най-известните му приказки – „ Малката нимфа “, „ Снежната кралица “ и „ Славеят “. Той е бил с цели 14 години по-възрастен от хубавицата и в никакъв случай не е съумял да изживее любовта си в действителност.

В своята автобиография „ Приказката на моя живот “ Андерсен написа, че при първата им среща с Линд певицата му се сторила напълно елементарна – дотам, че той скоро я не запомнил. Но истината е, че младата хубавица му направила толкоз мощно усещане, че той не могъл да спре да мисли за нея чак до идната им среща, състояла се цели три години по-късно.

Джени Линд била една от най-известните оперни певици на XIX век. Наричали я „ шведския славей “ и „ гордостта на нацията “, а концертите ѝ в непознати страни се споменавали като „ благословия от бога “.

Въпреки триумфа и славата си Джени имала положително сърце и мирен темперамент. Тя давала съвсем цялата си облага на бедните, правила дарения за щедрост и просвета. Певицата гледала на гения си като на подарък от бога и се разпореждала с него по съответния метод. Андерсен казвал за Линд „ когато я чуваш по какъв начин пее, ставаш честен човек “.

Великият публицист се влюбил, само че дълго не смеел да признае възприятията си. Накрая обезверен написал на Линд писмо, в което ѝ разказал за любовта си. След това обаче не получил нито отговор, нито даже намек, че Джени е прочела посланието му. Тя го наричала „ братко “ и „ дете “, наблягайки чисто дружеското си отношение към него и цялостната липса на сантиментални усеща. Въпреки това двамата общували постоянно, а Ханс не спирал да ѝ посвещава стихотворения и приказки.

 

 Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е действителна история за претърпяна от него съкрушителна несподелена обич... Снимка: Pixabay/ Статуя на Малката нимфа в Копенхаген

 

„ Борете се за индивида, чието сърце е сковано в лед! Бъдете търпеливи по пътя към задачата си! Не жалете време и сили, с цел да възпитате у себе си човещина, сърдечност и доброта “, писал Андерсен.

Писателят имал способността да обича, той изпитвал това възприятие, само че уви, любовта му била несподелена. Той имал потребност от женска деликатност и от непосредствен човек, само че цялостен живот не се влюбил в друга с изключение на в Джени Линд. А за нея си останал „ безценен брат “. Писателят се примирил с това, че обичаната му в никакъв случай няма да отвърне на възприятията му и липсващ вечно от живота ѝ, чак когато Джени се омъжила за младия пианист Ото Голдшмит, напомня woman.bg.

Писателят, любим на миулиони деца по света, изживял живота си като малко невротично момче, без да изпита и опознае хубостта на чувствената непосредственост.

Датският повествовател на приказки не бил известен измежду дамите. Нещо повече – той даже не се стремял да притегли вниманието им. Той бил сгънат човечец, който ходел изкривен, и обличал облекла, които не били неговия размер.

 

 

Една от странностите му била, че постоянно носел със себе си въже, с което да се изтегля през прозореца при положение на пожар.

Андерсен доста се страхувал от пожари. Но освен – също и от кучета, отравяне, кражби, полуда, погребение жив и какво ли още не…

 

Физическите му данни също не привличали дамите – писателят имал дребни очи, голям нос и хърбава фигура.

По темперамент Андерсен бил екстравагантен, недоверчив, не понасял даже и най-леката рецензия и даже бил малко нервен.

Голямата драма в живота на Андерсен – той цялостен живот по този начин и не стигнал до интимна непосредственост с жена.

Имало моменти, когато бил на косъм да се поддаде на пристрастеността, само че всякога се отдръпвал. Една „ остаряла, дебела и гореща “ писателка се пробвала да го прелъсти, само че Ханс не ѝ разрешил даже да го целуне.

 

 

По време на пътуването му в Неапол изкушенията го преследвали на всяка крачка. Но той, „ изпитвайки пристрастеност, каквато не бил познавал преди “, бил заставен бързо да се прибира в жилището си, с цел да залее главата си със студена вода.

„ Кръвта ми кипи. Аз все по този начин съм опазил невинността си, само че целият горя… Наполовина боледувам. Щастливи са тези, които са женени, както и тези, които най-малко са сгодени “, писал той в дневника си.

Младият публицист интензивно се съпротивлявал на нимфите от огромния град, а напускайки Неапол написал с облекчение: „ Все отново си потеглих от Неапол почтен “.

 

 Най-известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е по негова персонална история за съкрушителна несподелена обич... Снимка: Pixabay

Парардокс е, че той постоянно посещавал парижките обществени домове.

Но се наслаждавал на компанията на локалните девойки по собствен личен метод. Той водел с проститутките учтиви диалози и се оплаквал от ориста си. Когато приятелят му Александър Дюма загатнал, че Ханс надали върви по такива места, единствено с цел да си поприказва, датчанинът бил откровено засегнат.

„ Аз платих за приказките си голяма, немислима цена. Отказах се поради тях от персоналното си благополучие и пропуснах оня миг, в който въображението трябваше да отстъпи място на действителността… “, написа Андерсен в дневника си.

Източник – woman.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР