Най-интересен за мен е споменът за срещата на Сталин с

...
Най-интересен за мен е споменът за срещата на Сталин с
Коментари Харесай

"Ванга, Берия и други" - документални разкази на бивш кореспондент на ТАСС в София

" Най-интересен за мен е споменът за срещата на Сталин с цар Борис III, нещо, което не съм чувал и не съм очаквал. Историята се развива през 60-те години, когато в София идва един от сценаристите на кино лентата " Освобождение ". В диалог с Павел Писарев, който в същото време е началник на Българската телевизия, той му споделя за тази среща и му споделя, че публично тя на никое място не е отразена, само че в секретните архиви, където той е изучавал документи, свързани с кино лентата, е попаднал на тази история ". 

Това описа пред БНР Владимир Найденов, преводач на книгата " Ванга, Берия и други " на Андрей Смирнов, сътрудник на ТАСС в София през 80-те години.

Книгата стартира с роман за именития шпионин Павел Судоплатов, който по поръка на Сталин се среща няколкократно с българския дипломат в Москва Иван Стаменов. И тук на сцената се появява и самият Борис III. Развръзката е в действителност непредвидена... 

Андрей Смирнов се среща с най-знаковите фигури на България, като се стартира с Ванга, на която гостува единайсет пъти, та чак до Тодор Живков, който интервюира след свалянето му от власт. 

Ще узнаем кой е индивидът, готвил корейски ръководители, измежду които и Ким Ир Сен, да ръководят Северна Корея по Сталинов образец; ще научим любопитни детайлности за скандално известните американски милиардери Арманд Хамър и Джордж Сорос; за великия Аркадий Райкин; за писателя Юлиан Семьонов и неговия паметен воин Щирлиц; ще узнаем повече за ориста на Берия от неговия наследник, а от генерала от разузнаването Сергей Кондрашов ще разберем какъв е „ подаръкът “, който Сталин е подготвил за посланика на Съединени американски щати...

Книгата е самобитна хроника на отминалия век, документален роман на директните участници в събитията. Андрей Смирнов ни дава невероятния късмет да надникнем в коридорите на властта и да се срещнем със подмолните механизми, създали историята такава, каквато я познаваме.

Интервюто на Петър Волгин с Владимир Найденов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР