Най-горещата година в историята, 2023 г., е само бегъл поглед

...
Най-горещата година в историята, 2023 г., е само бегъл поглед
Коментари Харесай

ООН: Исторически горещата 2023г. е само поглед към катастрофалното бъдеще

Най-горещата година в историята, 2023 година, " е единствено незадълбочен взор към пагубното бъдеще, което ни чака, в случай че не действаме в този момент ", съобщи представител на Генералния секретар на Организация на обединените нации, представен от Българска телеграфна агенция.

" Генералният секретар Антонио Гутериш има вяра, че човечеството изгаря Земята. 2023 година е единствено незадълбочен взор към пагубното бъдеще, което ни чака, в случай че не действаме в този момент ", съобщи Стефан Дюжарик, като увери всички, че Антонио Гутериш към момента има вяра, че най-лошото може да бъде избегнато.

" Трябва да реагираме на рекордните температури с революционни дейности. Гутериш има вяра, че водачите би трябвало да се ангажират със съществени нови проекти за деяние в региона на климата, да сложат завършек на ерата на изкопаемите горива бързо и заслужено и да влагат, с цел да оказват помощ на най-уязвимите страни да се борят с климатичния безпорядък ", добави той.

" Все още можем да избегнем най-лошата злополука - счита той, - само че единствено в случай че действаме в този момент с нужната упоритост, с цел да ограничим стоплянето до 1,5°C и да осигурим климатична правдивост ", добави той.

2023 година, белязана от поредност невиждани климатични бедствия, в действителност е била най-горещата година в историята, като за първи път в границите на цяла година е била на границата от 1,5°C за световното стопляне, избрана от Парижкото съглашение, разгласи европейската обсерватория " Коперник " в годишния си отчет, съобщи БГНЕС.

Със междинна температура от 14,98 °C миналата година е била с 1,48 °C по-топла от климата в прединдустриалната ера 1850-1900 година Новият връх надвишава с огромна разлика 0,17°C предходния, въпреки и неотдавнашен връх, подложен през 2016 г. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР