Най-голямото викингско съкровище в било намерено в Дания от трима

...
Най-голямото викингско съкровище в било намерено в Дания от трима
Коментари Харесай

Намериха най-голямото златно съкровище от епохата на викингите

Най-голямото викингско богатство в било открито в Дания от трима фенове археолози. Откритите артефакти са създавани през X век и са открити в южната част на полуостров Ютланд.

Тимът на дилетантите се назовава Team Rainbow Power и с помощта на своя нюх и познания стигат до феноменална находка от 6 златни златни гривни, 1 сребърна гривна с общо тегло от 1 кг.

Археолозите са употребявали железни детектори и са изследвали региона, където е била открита златна верига от епохата на викингите през 1911 година.

Експертите дефинират находката като неповторима, защото множеството артефакти, свързани с викингите, са железни и в редки случаи сребърни. До момента златно в сходно количество не бе свързвано с тях.

 Викинги

Предстоят цялостни изследвания на златното богатство, с цел да се откри повече за неговия генезис.

Специалистите от Националния музей в Дания считат, че най-вероятно златото се е носило от викингски водач и неговите доближени, които са били възнаградени със златна гривна за своята честност.

По-стари проучвания потвърдиха, че викингите не са били мародери и изнасилвачи, каквито ги разказват множеството исторически източници.

Проучване на Оксфордския университет и организацията Уелкъм Тръст, които проучиха ДНК на поданици от Англия и Северна Ирландия, потвърдиха, че античното племе не са тормозили дамите от Севера, въпреки и да са плячкосвали домовете им.

Анализите демонстрираха неналичието на викингски ген при британците и хората от Северна Ирландия, което разруши мита, че викингите са изнасилвали дамите в териториите, които са владеели.

Древното племе, което е владеело архипелага Оркни – част от днешна Норвегия, сред 875 и 1472 година имат заслуга за 25% от сегашния генофонд на това място.

Викингските мъже са били фамилен вид и на всички места били със своите дами.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР