Най-голямата в света компания за добив на петрол - саудитската

...
Най-голямата в света компания за добив на петрол - саудитската
Коментари Харесай

Saudi Aramco купи нефтохимически завод за $70 милиарда

Най-голямата в света компания за рандеман на нефт - саудитската Saudi Aramco, е подписала съглашение за придобиване на 70 процентен дял в нефтохимическия цех Saudi Basic Industries Corporation (Sabic). За тази цел ще заплата на притежателя - суверенният фонд на Саудитска Арабия - Public Investment Fund (PIF), сумата от $69,1 милиарда, се споделя в взаимно известие на двете компании.

Срокът за привършване на договорката зависи от приемането на съответните позволения от регулаторните органи на страната.

Отбелязва се също по този начин, че останалите 30% от акциите на Sabic се намират в свободно обращение и Aramco не възнамерява да ги купува.

За да обезпечи средства заплащането на задатък по договорката петролният колос Saudi Aramco още идната седмица ще пусне облигации на сума 10 милиарда $, осведоми през днешния ден Wall Street Journal.

Sabic е четвъртата по величина нефтохимическа компания в света и с нейното придобиване Saudi Aramco ще може да диферсифицира своя бизнес и да излезе на нови пазари. Тя работи в 50 страни и през предходната година е осъществя оборот от $45 милиарда, а чистата й облага е в размер на $5,7 милиарда. Активите на компанията се правят оценка на $85 милиарда.

Сделката е част от тактиката на Aramco за увеличение преработката на недопечен нефт от 5 на 8-10 млн. барела на ден до 2030 година, от които 2-3 милиона барела ще се падат на нефтохимическата продукция.

Освен това придобиването на Sabic ще разреши на петролния колос да усъвършенства изходните си позиции и да придвижи своите проекти за излизане на борсата и реализиране на IPO (първично предложение на акции) след 2020 година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР