Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от

...
Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от
Коментари Харесай

Потънали германски кораби изплуват в Дунав

Най-голямата суша в Европа от години докара до едно от най-ниските равнища на река Дунав от съвсем един век насам и разкри десетки немски военни кораби , натоварени с експлозиви и потопени по време на Втората международна война , покрай сръбския речен пристанищен град Прахово.

Корабите са измежду стотиците, потопени по Дунав от черноморския флот на нацистка Германия през 1944 година при отстъплението ѝ от настъпващите руски сили, и към момента затрудняват придвижването по реката при ниски равнища на водата.

Тазгодишното засушаване обаче - обсъждано от учените като последица от световното стопляне - разкри повече от 20 кораба в сектор от Дунав покрай Прахово в Източна Сърбия, доста от които към момента съдържат тонове муниции и съставляват заплаха за корабоплаването.

" Германската флотилия е оставила след себе си огромна екологична злополука , която заплашва нас, хората от Прахово ", споделя 74-годишният Велимир Трайилович, пенсионер от Прахово , който е написал книга за немските кораби.

Работниците в локалната риболовна промишленост също са изложени на риск , в това число от Румъния, която се намира тъкмо от другата страна на реката.
Месеци на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други елементи на Европа, в това число в Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да поддържат отворени плавателните пътища по Дунав.

При Прахово някои от корабите са стеснили плавателния сектор в този бранш на Дунав от 180 метра на едвам 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента се отличават с кули, командни мостове, счупени мачти и изкривени корпуси, до момента в който други лежат най-вече потопени под пясъчните крайбрежия.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за избавяне на корпусите и премахване на боеприпасите и взривните субстанции. Цената на интервенцията беше оценена на 29 млн. евро (30 млн. долара). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР