Най-голямата швейцарска марка часовници взе изненадващо решение, като купи търговеца

...
Най-голямата швейцарска марка часовници взе изненадващо решение, като купи търговеца
Коментари Харесай

Новата покупка на Rolex, която може да преобърне индустрията на луксозните часовници

Най-голямата швейцарска марка часовници взе изненадващо решение, като купи търговеца на дребно Bucherer, с което консолидира пазарната си мощност. Така за първи път марката часовници ще има голямо наличие при потребителските продажби, а ходът може напълно да промени промишлеността. Преди това да се случи обаче Комисията по конкуренцията би трябвало да даде своето утвърждение, а това може да се окаже комплицирана задача.

Rolex съобщи, че решението да купи бизнеса на Bucherer е взето, откакто фамилията, контролиращо търговеца на дребно, е решило да го продаде. Цената на договорката обаче не е оповестена обществено. Двете компании, които имат десетилетна връзка по сред си, ще продължат да работят като обособени марки.

Bucherer, която е формален търговец на Rolex от 1924 година насам, разполага с над 100 магазина в целия свят. Тя ще продължи да работи без значение, като резервира името си и ще продава други марки часовници, както и личните си марки като Carl F. Bucherer, която е изключително известна.

Ходът за придобиването на търговеца на редбно е изключително забавно поради обстоятелството, че Rolex в никакъв случай до момента не е купувала търговец на дребно, а политиката на компанията е, че поддържа, само че не се занимава директно с продажбата на своите часовници за необятната аудитория. С изключение на един-единствен бутик на марката в Женева (където е седалището на Rolex), колосът поддържа обществена бизнес отдалеченост от редицата си профилирани сътрудници, които продават продуктите му. Всичко това обаче е напът да се промени.

Всичките клонове на Bucherer по целия свят ще бъдат добити от колоса, само че по какъв начин тъкмо тя ще ръководи този обособен бизнес за продажба на бижута или часовници към този момент не е известно.

Продажбата обаче няма да влезе в действие, до момента в който Комисията за защита на конкуренцията не я утвърди. А това може да не е толкоз елементарно поради огромният бизнес на Rolex. Гигантът, в който влиза и дъщерната му марка Tudor, генерира продажби от над 10 милиарда евро от производството на към 1 млн. часовника годишно.

Според компания за финансови услуги Morgan Stanley, Rolex е несъмнено най-голямата марка първокласни часовници в света. Тя е имала най-хубавата си година през 2021 година, като цената на износа е повишена до 21,2 милиарда швейцарски франка (1,7 милиарда евро).

Отделно, Bucherer е най-големият търговец на часовници и бижута в света. Въпреки че двете сдружения оперират на разнообразни пазари - едната в производството, а другата в продажбата - сливането им няма да бъде толкоз просто.

Хора от промишлеността са изненади от решението за придобиване, което Rolex дефинира като " най-хубавото както за личните ни марки, по този начин и за цялата гама часовници и бижута от другите партньорски марки ". Компанията добавя още, че закупуването на търговеца няма да повлияе на партньорствата ѝ с други публични търговци на дребно, които оферират часовниците Rolex.

Сделката идва на фона на по-широката консолидация измежду международните първокласни марки, защото потребителите в Съединени американски щати харчат по-малко за дизайнерски артикули. Миналата седмица притежателят на американското дружество за първокласна мода Coach Tapestry подписа многомилиардна договорка за закупуване на Capri Holdings - компанията зад марки като Michael Kors, Jimmy Choo и Versace. През 2021 година LVMH -пък закупи къщата за бижута Tiffany.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР