Най-голямата партия на сърбите в Косово Сръбска листа обяви, че

...
Най-голямата партия на сърбите в Косово Сръбска листа обяви, че
Коментари Харесай

Още напрежение! Партиите на косовските сърби ще бойкотират изборите в Северно Косово

Най-голямата партия на сърбите в Косово Сръбска листа разгласи, че няма да взе участие в изключителните избори за четири сръбски общини в Северно Косово, нито пък жителите, които ги поддържат, написа уеб сайтът на сръбското радио „ Контакт Плюс “.

„ Имайки поради решението да се провеждат изключителни локални избори в Северно Косово и Метохия, желаеме да уведомим обществеността, че Сръбска листа няма да вземе присъединяване на тези избори, както и жителите, които поддържат нашата партия, а те са повече от 95% на тези територии “, оповестява Сръбска листа.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 18 декември предварителните избори за кметове на четирите северни общини на страната – Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан, след съвещания с политическите партии и Централната изборна комисия на Косово.

На 5 ноември представителите на сърбите подадоха оставки от постовете си в общините в Северно Косово, правосъдната система, полицията, както и от държавното управление и Народното събрание на Косово след отстраняването от служба на шефа на Северното районно полицейско ръководство Ненад Джурич.

Гражданската самодейност „ Сръбско оцеляване “ също няма да взе участие в локалните избори, заяви за сръбския вестник „ Данас “ водачът на самодейността Александър Арсениевич.

Той добави, че множеството жители са срещу тези избори и счита, че самодейността би трябвало да бъде гласът на жителите, вместо да върви против тях. Арсениевич акцентира пред " Данас ", че не приканва жителите към протест, само че ги приканва сами да преценяват дали желаят да гласоподават, тъй като съгласно него жителите са тези, които приканват партиите на протест.

Ненад Рашич, ръководителят на Прогресивната демократична партия, разяснява, че освен това състояние няма условия за осъществяване на избори, написа „ Данас “.

„ Няма условия за осъществяване на избори в четирите общини със сръбско болшинство в Северно Косово. Изборите могат да послужат само за усилване на напрежението, само че и Прогресивната демократическа партия не може да взе участие принудително. Най-доброто решение би било да се отсрочат изборите “ сподели Рашич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР