Най-голямата местна икономика в страната остава София, с 69 млрд.

...
Най-голямата местна икономика в страната остава София, с 69 млрд.
Коментари Харесай

Икономиката на София-град е 7 пъти по-голяма от всяка друга област в страната

Най-голямата локална стопанска система в страната остава София, с 69 милиарда лева Брутният вътрешен продукт, или 41% от целия в страната. На второ място е Пловдив, с 14 милиарда лева, а на трето излиза Стара Загора, с 11 милиарда, с помощта на бързия напредък на енергетиката през 2022 година Така разясняват специалистите от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) данните на Националния статистически институт (НСИ) за икономическото развиване на областите през 2022 г. 

Важно е да отбележим, че този резултат на столицата се дължи и на обстоятелството, че седалищата на най-големите компании в България са в София.
 Снимка 651103
Източник:

Стара Загора е водач по растеж на Брутният вътрешен продукт на годишна база, забележителен растеж се следи в Пловдив и София (област). Въпреки това през 2022 година с най-високо равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията остава столицата - 53 746 лева, при 25 956 лева приблизително за страната. Като към този момент няма нито една област, в която той да е под 10 хиляди лв..

Според статистиката пет области на страната - Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян и Перник остават с под 1% от националния Брутният вътрешен продукт.

В цели 11 области номиналният растеж е под темпа на инфлация, т.е. в действително изражение има спад на Брутният вътрешен продукт.
 Снимка 651104
Източник:

Тенденциите през 2022 година водят до ново пренареждане в дъното на класацията, като с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията към този момент е Силистра (12 087 лева.), следвана от Сливен (12 586 лева.) и Хасково (12 859 лева.).
 Средната заплата в София се усили със 150% за 10 години
Средната заплата в София се усили със 150% за 10 години

Колко хора работят в столицата?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР