Най-голямата криптовалута регистрира огромни колебания в цената по време на

...
Най-голямата криптовалута регистрира огромни колебания в цената по време на
Коментари Харесай

Фалшива новина поведе биткойн нагоре – развръзката се очаква днес

Най-голямата криптовалута записва големи съмнения в цената по време на комерсиалната сесия във вторник на фона на трескавото очакване дали Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC) ще утвърди борсово търгувани фондове за биткойни. Решението за това се чака в сряда. Вчера обаче обява в един от обществените сметки на регулатора разгласи прибързано позитивното му решение и окрили за малко пазара, преди да се окаже подправена.

Биткойн за първи път се увеличи с 2.5% до нов 19-месечен връх от 47 900 $, откакто от името на формалния акаунт на SEC в X (бивш Twitter) излезе информация за утвърждението на биткойн ETF и разумно притегли голямо внимание. Оказа се обаче, че профилът на Комисията е бил злепоставен, а ръководителят ѝ Гари Генслер отхвърли новината. След опровержението цената внезапно спадна, с близо 6% до 45 100 $



Акаунтът @SECGov X/Twitter на SEC е бил злепоставен. Неоторизираният туит по отношение на биткойн ETF не е изработен от SEC или от нейни чиновници “, съобщи представител на SEC пред CNBS.

В погрешната обява в обществените медии се споделя, че SEC е одобрила биткойн ETF за търговия.

Комисията се закани да проверява случая с неоторизирания достъп до акаунта.

Очаква се SEC да вземе решение по отношение на биткойн ETF тази седмица, откакто в продължение на години се противопоставяше на концепцията. Повече от дузина мениджъри на активи са подали заявки за основаване на подобен фонд, а доста от тях даже подадоха обновени заявки за регистрация във вторник сутринта.

Цената на най-голямата криптовалута се повишава през последните месеци, частично заради възходящия оптимизъм, че така наречен спот биткойн ETF ще бъдат утвърдени. Фондовете, които наблюдават цената на фючърсите върху биткойн, към този момент се търгуват на тържищата в Съединени американски щати.

Защитниците на криптовалутите настояват, че стартирането на спот фондовете за биткойн може да докара до появяването на нов вид вложители в цифровите активи. ETF-ите са инструмент, който финансовите консултанти употребяват постоянно. Идеята е, че консултантите и вложителите, които са се изплашили от тънкостите към попечителството на биткойн, ще бъдат по-склонни и способни да купуват криптовалута в обвивка на ETF.

Председателят на SEC Гари Генслер беше гневен съперник на криптото по време на мандата си и комисията заведе правосъдни каузи против няколко огромни криптоборси. По-рано през седмицата Генслър употребява обществените медии, с цел да призове вложителите да бъдат внимателни, когато купуват артикули, свързани с крипто.

Миналата година Комисията по скъпи бумаги и тържища загуби правосъдно дело против мениджъра на криптоактиви Grayscale, който желае да преобразува извънборсов концерн, притежаващ биткойн, в ETF. SEC отхвърли да апелира това решение, което подхрани спекулациите, че регулаторът скоро ще утвърди биткойн ETF.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР